Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Wagenaarstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Wagenaarstraat

Raadsbesluit 12 maart 1987.[1]

Wagenaarstraat.
Voor meer details klik hier.
Wagenaarstraat.
Voor meer details klik hier.

Bij raadsbesluit van 27 maart 1986 is aan de straten die gelegen zijn in het bestemmingsplan Plein, deelplan Jansen de Wit, de naam Diepenbrockstraat gegeven.
Inmiddels is het deelplan gewijzigd door de aanleg van een straat welke aansluit op de Meierijstraat. Voor de duidelijkheid en herkenbaarheid van de wijk is het gewenst een componistennaam te gebruiken.
Wagenaar was een Nederlandse componist die leefde van 1862 tot 1941.

Aanvullende informatie[2]

De Wagenaarstraat is de weg die te vinden is in de wijk Plein tussen Meierijstraat en Heikantstraat, een straat met daarin een haakse bocht. Het gaat om een vrij nieuwe weg, aangelegd in het laatste decennium van de vorige eeuw, een straat die bij wijze van spreken begon als parkeerterrein en uitgroeide tot een echte straat. Een straat met weinig geschiedenis nog. Aardig is wellicht te vermelden dat de imposante treurwilg aan de linkerkant voor wie vanaf de Meierijstraat de Wagenaarstraat inrijdt, net na de oorlog geplant geplant werd door tandarts Frans Hartman. Die woonde indertijd op het adres Hoofdstraat 157 en de tuin daar liep door tot bijna aan de Heikantstraat. De straat dankt zijn naam aan een Nederlandse componist: Johan Wagenaar (1862 - 1941). In het Biografisch Woordenboek van Nederland zijn meer bijzonderheden over deze man te vinden. Jo Wagenaar was een van de zes kinderen die werden geboren uit de jarenlange relatie van een Utrechtse patriciër met zijn voormalige dienstmeisje. Jo's eerste muzikale indrukken dankte hij aan de Utrechtse draaiorgels en de orgelbespelingen van Richard Hol in de Domkerk. Op dertienjarige leeftijd mocht hij lessen nemen aan de Utrechtse muziekschool. Daar studeerde hij compositieleer en orgel bij Richard Hol, piano bij Willem Petri en viool bij Gerrit Veerman. In 1888 volgde hij Richard Hol op als organist van de Domkerk. Wagenaar nam in het Utrechtse muziekleven een centrale plaats in. Zijn orgelconcerten in de Dom waren vermaard, niet alleen om zijn Bachvertolkingen, maar ook om zijn improvisatiekunst. Als componist nam Johan Wagenaar in het Nederlandse muziekleven aan het begin van de vorige eeuw een vooraanstaande plaats in. Zijn muzikale oeuvre is bijzonder veelzijdig en omvat liederen, kamermuziek, werken voor koor en voor orgel, orkeststukken, cantates en opera's. De muziekdramatische composities zijn meesterwerken van muzikale humor. Zijn dramatische talent is ook terug te vinden in de grote werken voor orkest. De stog voor deze werken vond hij bij schrijvers als Shakespeare, Gozzi en Rostand, in de Bijbel en de Europese mythen en sagen. Muzikale aanknopingspunten vond hij in de programmamuziek van Hector Berlioz en Richard Strauss.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 23 december 2010