Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Vrede van Münster 1648

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
== '''Vrede van Münster in 1648.<ref>Heemblad Rond die Cluse 13e jaargang nummer 2 bladzijden 43 tot en met 45</ref> ''' ==
== '''Vrede van Münster in 1648.<ref>Heemblad Rond die Cluse 13e jaargang nummer 2 bladzijden 43 tot en met 45</ref> ''' ==


Oorlog....ellende voor het volk. De Tweede Wereldoorlog ligt nog vers in het geheugen. Een bezetting van slechts vijf jaren tussen 1940-1945, waarna de bevrijding volgde. De Nederlandse bevolking heeft barre tijden doorgemaakt. Wat moet dan [[de Tachtigjarige Oorlog]] betekend hebben voor de man en de vrouw in de straat, voor de jonge kinderen, voor bejaarden. Het is een stukje geschiedenis van ruim 350 jaren terug en we kunnen er ons nauwelijks een voorstelling van maken. Wel staat vast dat de bewoners van het platteland met angst en beven de troepenbewegingen van het krijgsvolk volgden. Wanneer ruiters of voetsoldaten in de directe omgeving kwamen was immers niets of niemand meer veilig. Mensen werden lastig gevallen, beroofd, landerijen vertrapt en soms bleef een deel van een dorp als een smeulende puinhoop achter. Mensen aten soms gras en onkruid, zelfs honden- en kattenvlees om te overleven. Er zijn heel wat prenten over vervaardigd!  
Oorlog....ellende voor het volk. De Tweede Wereldoorlog ligt nog vers in het geheugen. Een bezetting van slechts vijf jaren tussen 1940-1945, waarna de bevrijding volgde. De Nederlandse bevolking heeft barre tijden doorgemaakt. Wat moet dan de Tachtigjarige Oorlog betekend hebben voor de man en de vrouw in de straat, voor de jonge kinderen, voor bejaarden. Het is een stukje geschiedenis van ruim 350 jaren terug en we kunnen er ons nauwelijks een voorstelling van maken. Wel staat vast dat de bewoners van het platteland met angst en beven de troepenbewegingen van het krijgsvolk volgden. Wanneer ruiters of voetsoldaten in de directe omgeving kwamen was immers niets of niemand meer veilig. Mensen werden lastig gevallen, beroofd, landerijen vertrapt en soms bleef een deel van een dorp als een smeulende puinhoop achter. Mensen aten soms gras en onkruid, zelfs honden- en kattenvlees om te overleven. Er zijn heel wat prenten over vervaardigd!  


=== '''Onderweg naar vrede''' ===
=== '''Onderweg naar vrede''' ===
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: