Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Vincentiusvereniging

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sint Vincentiusvereniging[bewerken | brontekst bewerken]

Opgericht 1854 - actief tot op heden

Het waren Parijse studenten van de Sorbonne die in 1833 een beweging opzetten die zich ging verzetten tegen de grote ellende en mistoestanden in de toenmalige maatschappij. Op initiatief van de jonge student Frederic Ozanam leggen de studenten de grondslag voor de Vincentiusvereniging. In Nederland wordt de eerste vereniging in 1846 opgericht.
Op 18 januari 1854 wordt in Schijndel door burgemeester Frans Manders geïnspireerd door o.a. pastoor Antonius van Erp (1797 – 1861) en Pieter Verhagen naast het Armenbestuur de Vincentiusvereniging opgericht. De Vincentianen komen regelmatig, later zelfs wekelijks, in vergadering bijeen op zondag na de hoogmis. Alle activiteiten worden vanuit deze bijeenkomsten geregeld. Aan het einde van een vergadering wordt er gecollecteerd en ieder dient zijn bijdrage in de offerzak te doen. In mei en oktober 1856 is dat hfl.1,06 respectievelijk hfl.0,76.
Om structurele bronnen van inkomsten te krijgen wordt er in 1854 een mandenmakerij/bandenblikkerij, klompenmakerij en een koehaarspinnerij (koehaar werd vroeger gebruikt door stucadoors als onderlaag voor de bepleistering van muren en plafonds, en er werden matten van gemaakt) opgericht.
Een wezenlijk element is het huisbezoek. Arme gezinnen worden wekelijks bezocht. Dat levert soms verrassende resultaten op:

"Een protestant gehuwd met een RK vrouw met kinderen heeft den RK godsdienst omhelsd; Een gehuwde man met kinderen is door de ijver der leden tot zijn paaspligt teruggebragt" (aldus een aantekening uit 1862).

In 1870 wordt in het gesticht van Liefdadigheid een erwtensoepkokerij opgericht. De schoolgaande kleine arme kinderen krijgen dan als middageten erwtensoep en boterhammen. In dit jaar waren er ook 31 meer doodskisten nodig dan wiegen (geboortecijfer van 147 en een sterftecijfer van 178).
Een ander terrein waar de vereniging veel aandacht aan schonk was het bevorderen van deelname van kinderen uit arme gezinnen aan het onderwijs. Naar de toekomst, zo werd geredeneerd, was dat een belangrijk middel om armoede tegen te gaan. Daartoe ging de vereniging tussen de middag op scholen eten uitdelen. Om het schoolbezoek te stimuleren werden ook spaarbonnen uitgereikt voor het trouw naar school gaan. Na de invoering van de wettelijke schoolplicht in 1900 was het een taak van de overheid om op het schoolbezoek toe te zien.
Daarnaast werd door de Sint Vincentiusvereniging ook directe hulp geboden, zoals het uitdelen van aardappelen, kleding en beddengoed. Via thuisbezoek werd gecontroleerd of een gezin daadwerkelijk bedeling nodig had.

Vincentiusvereniging viert 75 jarig bestaan op 30 januari 1929.

Vincentiusvereniging viert 75 jarig bestaan op 30 januari 1929.
Zittend : Adriaan van den Oetelaar, prof. dr. Leo Michels, Adr. Schellekens, Antoon Bolsius, Jan Timmermans, Ant. van Heertum en Frans de Bruin.

De in 1936 en 1950 opgerichte Vincentiusverenigingen op de Boschweg en Hoevenbraak fuseren in 1968 weer tot één vereniging. Men werkt niet meer vanuit de vroegere `bedeling` maar tegenwoordig werkt men met diverse commissies: bezinning, bijzondere zorg, vieringen, weduwen, caravan, hulp aan ontwikkelingslanden, donateurs, public relations en de speciale winkelcommissie die de bekende tweedehandswinkel ´t VinCentje runt.

In 2004 bestond de Vincentiusvereniging 150 jaar, ter gelegenheid hiervan werd het Jubileumboekje 1854- 2004 uitgegeven.