Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Tolbriefje

Uit Schijndelwiki
Versie door Jan van Weert (overleg | bijdragen) op 17 feb 2020 om 13:25 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Sjabloon:UnderConstruction}} Ontevreden touwslagers De 49-jarige Martinus van den Bergh is een geroutineerde touwslager die samen met zijn 22-jarige zoon Delis...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is nog in bewerking door de auteur die deze heeft aangemaakt.
Gelieve daarom nog even te wachten met aanpassingen en verbeteringen
totdat deze mededeling verdwenen is. Excuses voor het ongemak.
Undcstrmrc.png

Ontevreden touwslagers

De 49-jarige Martinus van den Bergh is een geroutineerde touwslager die samen met zijn 22-jarige zoon Delis onderweg is om ergens buiten Schijndel de nodige hennep in te kopen. Ze doen dat regelmatig want het door hen gemaakte touw vindt gretig aftrek in de regio. Het probleem is echter dat ze van elke honderd pond hennep tol moeten betalen, zoals dat is vastgesteld binnen de van hogerhand opgelegde ordonnantie en geen enkele touwslager is daarvan gevrijwaard. Twee stuivers en vier penningen per 100 pond. Dat is nog tot daar aan toe, maar als ze dan van die ingekochte hennep hun touwen hebben geproduceerd en proberen hun handeltje te verkopen op de markt in ’s-Hertogenbosch of in een of ander Meierijs dorp, worden ze wederom verplicht bij de tollenaar een tolbriefje te gaan halen of ze nou iets verkopen of niet. Ze blijven het een onrechtvaardige regeling vinden, temeer omdat ze soms meerdere keren ter markt moeten gaan eer ze hun touwproduct volledig hebben verkocht. Daar komt nog bij dat de plaatselijke tollenaar, een zekere Schaardenburg, de prijs per honderd pond beduidend heeft verhoogd tot wel 4 ½ stuiver. Ze beklagen zich bij hem en voeren aan, overtuigd van hun gelijk, dat het steeds gaat om hetzelfde stuk touw, waar ze soms drie of vier keer mee naar een of andere markt trekken, maar zonder resultaat. Schaardenburg is onwrikbaar, niet te overtuigen en blijft bij zijn standpunt. Hij ligt trouwens ook al overhoop met enige meester reepmakers uit Schijndel nl. Adriaan Goijaerts [30], Silvester van der Heijden [32] en Dielis van der Aa [57] die ook steen en been klagen over de tollenaar Schaardenburg ten aanzien van de overdreven bedragen die hij vraagt voor een tolbriefje, terwijl ze hun repen of hoepels maken van het hout dat op hun eigen grond is opgegroeid, dat vrijgesteld zou zijn van tolheffing of betaling van houtschat.