Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Steenovens

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Steenovens algemeen. De grond rondom Schijndel is leemhoudend daarom is het niet vreemd dat hier in het verleden steenovens geweest zijn. Bij het boek 'Het Schijndels landschap' (Henk Beijers, 2003) is een glossarium samengesteld van 2800 historische perceelsnamen. Hier komt het woord "Steenoven" 9 keer voor.


Voorbeeld van Steenoven op de oude kadasterkaarten. In dit geval sectie E3, Wijbosch ten westen van huidige straat Aakendonk in de buurt van de Veghelsedijk. Bron : BHIC.


opgegraven restant veldbrandoven
muurdeel Nonnenbossche hoeve

In 2016 werden bij het asfalteren van paden op het Paaspop festivalterrein (gelegen ten Noorden van de straat De Heikampen tussen de Molendijk-Noord en Vijverweg) resten van een veldoven gevonden van 7,5 x 5,1 mtr. Niet uitgesloten is dat in deze oven stenen zijn gebakken voor de nabij gelegen Nonnenbossche Hoeven. Dit gebied is rijk aan leemgrond.

Daarmee is dan ook de naam van de nabij gelegen Leemputtenweg verklaard.
In de jaren dertig werd hier Zwembad Molenheide, een van de eerste openluchtzwembaden in Nederland, aangelegd. Een bestaande leemkuil werd uitgegraven in het kader van de werkverschaffing.