Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Slagerij Gebroeders Wouters

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Slagerij Gebroeders Wouters[1]

Willem en Jo Wouters.

Willem Wouters werd slager via een opleiding bij zijn vader en de slagersvakschool in Utrecht. Jo Wouters volgde eveneens diezelfde opleiding en samen openden ze in 1932 een slagerij in de Grootestraat, naast het postkantoor in Schijndel.
In 1936 verhuisde de slagerij van de gebroeders Wouters naar een groot pand in de Vicaris van Alphenstraat. Willem en Jo werkten hard en kregen een groot bedrijf met een drukke winkel waar de vrouw van Willem, Stien, de leiding had met als hulp Thijn Hellings. De ontwikkeling van groothandel/ grossier ging gestaag.
Zij hadden een eigen worstenmakerij en leverden vlees in de omgeving, zoals in Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, aan de Edah in Helmond, de Spar, individueel en aan marktkooplui, zoals Hoedemakers, van de Dungen en Viguurs in Den Bosch. Het waren grote hoeveelheden worst, ham en spek.
Zelfs exporteerden de gebroeders vlees in blik naar Engeland en importeerden grote tonnen paardenrookvlees uit Argentinië. Zij hadden grote stoomketels voor de inblikmachines waar de blikjes leverpastei, knakworst en ham in grote aantallen uitrolden.
De gebroeders Willem en Jo hadden inmiddels een grote vleeswarenfabriek met een 12-tal knechten, zoals Jan Bolwerk, Marienuske Donkers, Tijn van de Ven, Jo van Lanen, Frans Smits, Theo Vromans, Van Wijnhoven en loonslachters, zoals van Heertum.
Een broer van Willem en Jo, Antoon, heeft eens in Rome kunnen regelen dat door de Gebroeders Wouters een partij vlees mocht worden geleverd. De betaalde rekening door het Vaticaan is nog in familiebezit.
Slagerij Wouters slachtte koeien, kalveren en varkens. 's Maandags werden zo'n twintig varkens geslacht en kwamen ze varkens tekort, dan kwam de firma Stroomberg uit Ede, een hele grote landelijke slachterij, dat tekort aanvullen. Om vijf uur ‘s-middags werden de varkens gekeurd, gewogen en aan de boeren betaald. Soms bracht zo'n varken 16 gulden en 5 centen op, waarvan die vijf centen voor de jungskes waren.
Eens stond een boer zijn eigen varken aan te prijzen: "Kijk eens wat een kop met veel vlees eraan!" Jo zei: "wilde gij dië kop gère hebben?" en hij liet een knecht de kop eraf snijden, inpakken en gaf hem aan de boer, die stond versteld van zoveel vrijgevigheid, maar daarna werd het varken gewogen en afgerekend!!!
Na het overlijden van Jo in 1963 werd in 1964 het bedrijf door de gemeente onteigend en in 1965 sloot Willem Slagerij Gebroeders Wouters.

Slagerij gebroeders Wouters gevestigd aan de Hoofdstraat links naast het oude postkantoor.
Voor meer details klik hier.
Slagerij Gebroeders Wouters aan de Vicaris van Alphenstraat.
Voor meer details klik hier.















Fotoalbum

Fotoalbum Slagerij Wouters

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse slagers en vleesbedrijven.