Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Servatiuskerk Wijbosch: verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 30: Regel 30:
== '''Servatiuskerk Wijbosch (1884 - 1944) <ref>Attentietegels in Schijndel.</ref>''' ==
== '''Servatiuskerk Wijbosch (1884 - 1944) <ref>Attentietegels in Schijndel.</ref>''' ==


Toen in 1850 de oude [[Sint Antoniuskapel|Wijbossche kapel]], na een bestaan vanaf zeker 1428, werd afgebroken waren de bewoners van [[Wijbosch]] hun ‘kerk’ kwijt. Door de sterke groei van het aantal katholieken in Schijndel groeide het verlangen om een nieuwe parochie te stichten, waarmee meteen de pastorale zorg in het centrum beter beheersbaar werd. Geld was wel een probleem. Via onder andere een inzameling onder de bevolking werden toch de benodigde geldmiddelen gevonden.  De bisschop benoemde pastoor [[J.C. van Vroonhoven]] tot bouwpastoor die voortvarend te werk ging. Al in 1883 kon zelfs '''tweemaal een eerste steen''' worden gelegd, namelijk:<br>
Toen in 1850 de oude [[Sint Antoniuskapel|Wijbossche kapel]], na een bestaan vanaf zeker 1428, werd afgebroken waren de bewoners van [[Wijbosch]] hun ‘kerk’ kwijt. Door de sterke groei van het aantal katholieken in Schijndel groeide het verlangen om een nieuwe [[Servatiusparochie Wijbosch|parochie]] te stichten, waarmee meteen de pastorale zorg in het centrum beter beheersbaar werd. Geld was wel een probleem. Via onder andere een inzameling onder de bevolking werden toch de benodigde geldmiddelen gevonden.  De bisschop benoemde pastoor [[J.C. van Vroonhoven]] tot bouwpastoor die voortvarend te werk ging. Al in 1883 kon zelfs '''tweemaal een eerste steen''' worden gelegd, namelijk:<br>
* Een in zand op 27 maart van dat jaar,
* Een in zand op 27 maart van dat jaar,
* Een in kalk, op de verjaardag van de bouwpastoor, op 17 april 1883.<br>
* Een in kalk, op de verjaardag van de bouwpastoor, op 17 april 1883.<br>

Versie van 31 aug 2022 15:06

Servatiuskerk Wijbosch
[[Bestand:
Bestand:Servatiuskerk Wijbosch.jpg
Servatiuskerk Wijbosch
|264px]]
Gebruik kerk
Gereed 1884
Sluiting 1944


Servatiuskerk Wijbosch (1884 - 1944) [1]

Toen in 1850 de oude Wijbossche kapel, na een bestaan vanaf zeker 1428, werd afgebroken waren de bewoners van Wijbosch hun ‘kerk’ kwijt. Door de sterke groei van het aantal katholieken in Schijndel groeide het verlangen om een nieuwe parochie te stichten, waarmee meteen de pastorale zorg in het centrum beter beheersbaar werd. Geld was wel een probleem. Via onder andere een inzameling onder de bevolking werden toch de benodigde geldmiddelen gevonden. De bisschop benoemde pastoor J.C. van Vroonhoven tot bouwpastoor die voortvarend te werk ging. Al in 1883 kon zelfs tweemaal een eerste steen worden gelegd, namelijk:

  • Een in zand op 27 maart van dat jaar,
  • Een in kalk, op de verjaardag van de bouwpastoor, op 17 april 1883.

Op 18 februari 1884 sloeg echter het noodlot toe en stortte een gewelf in. Ondanks deze tegenvaller kon toch op 13 mei 1884, de feestdag van Sint Servatius, de eerste dienst gehouden worden, maar pas op 25 juli 1887 vond de inwijding van de kerk plaats. In 1944 werd de kerk door de oorlog geheel verwoest.

Fotoalbum

Fotoalbum Servatiuskerk Wijbosch

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Attentietegels in Schijndel.