Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Schijndelse Jagersvereniging Sint Hubertus

Uit Schijndelwiki
Versie door Hvdbrand (overleg | bijdragen) op 19 apr 2022 om 17:26 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== '''Schijndelse Jagersvereniging Sint Hubertus<ref>Documentatie sportverenigingen heemkamer</ref>''' == De Schijndelse Jagersvereniging Sint Hubertus is opgerich...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Schijndelse Jagersvereniging Sint Hubertus[1]

De Schijndelse Jagersvereniging Sint Hubertus is opgericht op 1 april 1958. De oprichters waren de heren Jan van Bussel, Leo van Roessel, Frans van de Rijdt en Martijn Persons.
Op 11 september 1992 werd de naam van de vereniging gewijzigd in Wildbeheereenheid Sint Hubertus Schijndel.
In 1994 werd het gebied uitgebreid met de wildbeheereenheid Geelders (Gemonde, gedeelte van de gemeente Boxtel en gedeelte van de gemeente Sint-Oedenrode) en zijn de leden van genoemde wildbeheereenheid (wbe) toegetreden als lid.

De voorzitters:
Jan van Bussel 1958 – 1961;
Frans van de Rijdt 1961 – 1990 (overleden in 1990);
Antoon Kemps 1991 – 1997 (overleden in 1997) en
Ernest de Kuyper 1997 – heden

Het bestuur bestond in 2019 uit Ernest de Kuyper, Toon van der Heijden, Twan van der Heijden, Arie Steenbakkers en Henri van de Broek.

Ereleden:
1993 Toon Kemps (overleden in 1997);
1997 Jas van de Sangen (overleden in 2009);
2008 Tijn van de Sangen (overleden in 2015) en
2010 Leo van de Weijer (overleden in 2014)

Aantal leden in 1958: 19. Aantal leden in 2019: 69. Aantal leden 2020: 68, waaronder 2 vrouwen. Het eerste vrouwelijke lid is lid geworden in 2010.

Clubhuis/clubdagen.
Verschillende jachtcombinaties hebben thuis een schuur of bijgebouw, die/dat meestal jachthut wordt genoemd, waarin na afloop van een jachtdag nog wat wordt nagekaart en wat gegeten en gedronken wordt. Dan worden dikwijls oude verhalen en gebeurtenissen opgehaald die met de jaren steeds indrukwekkender worden (jagerslatijn).
Elk jaar wordt een Algemene Vergadering gehouden. Soms 2 keer per jaar. De laatste jaren worden deze vergaderingen in De Kafmolen, Hoofdstraat 171, gehouden.
Jaarlijks wordt een kleiduivenwedstrijd voor het Schijndels kampioenschap gehouden. Vroeger werd die gehouden ergens in een weiland van een boer. Uit veiligheidsoverwegingen en vanwege het moeilijk verkrijgen van gemeentelijke vergunningen wordt deze wedstrijd de laatste jaren gehouden op de schietbaan te Boekel.
De vereniging houdt ook jaarlijks een schoonmaakdag. Op die dag wordt zoveel mogelijk zwerfvuil uit de jachtvelden verzameld en afgevoerd.
Vroeger werd jaarlijks ook een feestavond gehouden. Aangezien de animo daarvoor geleidelijk minder werd, wordt nu meestal een activiteitenmiddag georganiseerd. Dan gaan de deelnemers dikwijls naar een andere vereniging , zoals een jeu de boulesvereniging of een handboogvereniging.
De vereniging heeft geen internationale contacten. Wel zijn er diverse leden die deelnemen aan een jachtcombinatie in het buitenland. Vooral in Duitsland waar op wilde zwijnen, herten en reeën wordt gejaagd. Er zijn ook internationale jachtbeurzen, bijvoorbeeld in Dortmund. In Nederland wordt jaarlijks een jachtbeurs gehouden op het landgoed Velder in Liempde.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Documentatie sportverenigingen heemkamer