Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Roode Leeuw

Uit Schijndelwiki
Versie door Hvdbrand (overleg | bijdragen) op 10 jan 2023 om 21:19 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== '''Roode Leeuw<ref>Goud in Schijndel</ref>''' == Herberg de Roode Leeuw lag aan de Hoofdstraat. Deze herberg zou in de tweede helft van de zeventiende eeuw i...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Roode Leeuw[1]

Herberg de Roode Leeuw lag aan de Hoofdstraat. Deze herberg zou in de tweede helft van de zeventiende eeuw in bezit zijn geweest van de Van Amstels, de familie van zeeheldJan van Amstel. Een en ander is af te leiden uit de omschrijving van herberg de Keulse Kar, waarbij als belending Elisabeth van Amstel, de zus van Jan, wordt genoemd. De herberg zou, volgens een andere bron, echter al in 1633 betrokken zijn door de vader van Jan.
In 1687 wordt de Roode Leeuw omschreven als een huis met brouwhuis, schuur, hof, boomgaard en landerijen, ruim 1,5 hectare groot. Elisabeth overleed in 1700. De Roode Leeuw met brouwerij en woonhuis zijn dan zwaar belast met schulden. Ze werden per opbod verkocht aan de Schijndelse koopman Christiaan Huijbers.
Vanaf 1726 is de brouwerij niet meer in gebruik.
In 1792 bestaat de Roode Leeuw uit een huis met daarachter een achterhuis, een schuur, stallingen, een hof en een boomgaard met akkers en houtwassen.
Hoe lang de Roode Leeuw als herberg heeft gefunctioneerd is niet bekend. In de eerste helft van de negentiende eeuw is de herberg waarschijnlijk afgebroken, nadat alles onder de laatste erfgenamen was opgedeeld. In het begin van de twintigste eeuw werd op onder andere de plaats van herberg de Roode Leeuw een grote villa gebouwd voor kaarsenfabrikant Bolsius, Villa Nieuwegaard.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Goud in Schijndel