Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Processies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Processies en optochten.[bewerken | brontekst bewerken]

Het Rijke Roomsche Leven kende een veelheid aan stoeten, processies en optochten. Vaak waren daar bruidjes en bruiden bij aanwezig. Dat was bijvoorbeeld het geval bij bepaalde kerkelijke feesten, zoals:

 • Maria ten Hemelopneming,
 • De eerste en laatste zondag in mei en oktober,
 • De sacramentsprocessie.

Vooral de laatste optocht was een waar dorpsgebeuren. Vanzelfsprekend deden de vele kerkverenigingen mee, maar daarnaast waren ook de meeste andere verenigingen vertegenwoordigd. Door de vele bloemen en vaandels die werden meegedragen had de stoet een fleurig aangezicht. Het middelpunt was de priester die de monstrans droeg met daarin het Allerheiligste. Hij liep onder een baldakijn. Een moeilijke taak hadden de misdienaars, die achteruitlopend vlak voor de baldakijn het wierookvat moesten zwaaien. Het was een eer om baldakijndrager of troonhemeldrager te zijn. Ook hier betrof het vaak de “gegoeden” die daarvoor in aanmerking kwamen. Vertrouwde symbolen die tijdens de sacramentsprocessie werden rondgedragen waren:

 • Een versierd kruis, anker en hart. Daarmee werd geloof, hoop en liefde gesymboliseerd.
 • Behalve witte bruiden, waren er ook blauwe en zwarte.

Elke categorie had tijdens de optocht een eigen taak. Het bruid mogen zijn bij een processie was erg in trek. Echter de kleding moest door de ouders zelf betaald worden. Dit betekende dat de kinderen van de minder daadkrachtige ouders geen bruid konden worden. Om daar wat aan te doen werd op een gegeven moment door de Missienaaikring speciaal voor deze groep bruidskleding gemaakt. Het gebruik van bruidjes als opluistering geschiedde ook bij allerlei andere feestelijkheden binnen de parochie, zoals bij het feest van het 25-jarig pastoraat van deken N.W.L. Baekers in 1910.

Inwijding Servatiuskerk Wijbosch 1887[bewerken | brontekst bewerken]

Een groot en plechtig feest was het kerkwijdingsfeest van de parochie van Sint Servatius in het Wijbosch op 25 juli 1887.

De stoet die de bisschop bij aankomst ging afhalen zag er als volg uit:

 1. Vooraan een erewacht van 20 ruiters in uniform,
 2. Een praalwagen met bruidjes,
 3. De harmonie van Schijndel,
 4. Het bisschoppelijk rijtuig geflankeerd door geuniformeerde ruiters,
 5. Een rijtuig met leden van het kerkbestuur,
 6. Een rijtuig met leden van de feestcommissie,
 7. Een rijtuig met leden van het gemeentebestuur,
 8. Achteraan een erewacht met 20 ruiters in uniform.