Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Planetenlaan: verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3: Regel 3:
=== '''Besluit burgemeester en wethouders 5 december 1995.''' ===
=== '''Besluit burgemeester en wethouders 5 december 1995.''' ===
Op 22 augustus 1995 stelde het college als thema voor de nieuwe straatnamen in het bestemmingsplan [[Hulzebraak]] “planeten en sterren” vast.  
Op 22 augustus 1995 stelde het college als thema voor de nieuwe straatnamen in het bestemmingsplan [[Hulzebraak]] “planeten en sterren” vast.  
 
=== '''Aanvullende informatie''' ===
Tussen [[Dierenriem]] en [[Structuurweg]] ligt in de Hulzebraak de Planetenlaan. Links en rechts daarvan vinden we bekende planeten als [[Mercurius]], [[Mars]], [[Jupiter]], [[Saturnus]], [[Uranus]], [[Neptunus]]. Een ook [[Pluto]] ligt hier, ofschoon die sinds 2006 niet langer tot de planeten wordt gerekend, maar als dwergplaneet door het leven gaat. Maar de Schijndelse Pluto lag er al voordat dit bekend werd. Wat is een planeet eigenlijk? Een planeet moet volgens de definitie voldoen aan drie voorwaarden: hij bevindt zich in een baan rond een ster, heeft genoeg massa om met zijn eigen zwaartekracht de interne krachten van zijn eigen lichaam te overwinnen, zodat daarmee een hydrostatisch evenwicht bewerkstelligd wordt, met andere woorden gedraagt zich als een vloeistof en is daardoor nagenoeg rond; en heeft de omgeving van haar baan schoongeveegd van andere objecten. Het is dus niet zo simpel. Aardig is wel om te lezen hoe de oude Sumeriërs al zo'n 3000 jaar voor Christus spraken over wat wij nu Mercurius noemen. Die heette toen nog gewoon Ubu-idim-gud-ud. Na de Aarde is Mars de best bestudeerde planeet in ons zonnestelsel. Het oppervlak is tot in detail gefotografeerd door de Mariner 9 en de twee Viking-ruimtesondes, en in de zomer van 1976 maakten de Vikinglanders zelfs een afdaling naar het planeetoppervlak. Tegenwoordig wordt algemeen aangenomen dat er op dit moment geen leven op Mars voorkomt. Maar dat was wel eens anders. Mars stond voor dreiging uit de ruimte, voor enge Marsmannetjes, sinds H.G. Wells zijn War of the Worlds publiceerde, waarmee vele jaren later Orson Welles nog eens de goegemeente de stuipen op het lijf joeg met een realistisch hoorspel. Venus is de opvallenste planeet in het zonnestelsel; deze is soms zo helder dat hij af en toe wordt aangezien voor een UFO.
[[Categorie:Straten/Adressen]]
[[Categorie:Straten/Adressen]]

Versie van 27 okt 2020 21:06

Planetenlaan

Besluit burgemeester en wethouders 5 december 1995.

Op 22 augustus 1995 stelde het college als thema voor de nieuwe straatnamen in het bestemmingsplan Hulzebraak “planeten en sterren” vast.

Aanvullende informatie

Tussen Dierenriem en Structuurweg ligt in de Hulzebraak de Planetenlaan. Links en rechts daarvan vinden we bekende planeten als Mercurius, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Een ook Pluto ligt hier, ofschoon die sinds 2006 niet langer tot de planeten wordt gerekend, maar als dwergplaneet door het leven gaat. Maar de Schijndelse Pluto lag er al voordat dit bekend werd. Wat is een planeet eigenlijk? Een planeet moet volgens de definitie voldoen aan drie voorwaarden: hij bevindt zich in een baan rond een ster, heeft genoeg massa om met zijn eigen zwaartekracht de interne krachten van zijn eigen lichaam te overwinnen, zodat daarmee een hydrostatisch evenwicht bewerkstelligd wordt, met andere woorden gedraagt zich als een vloeistof en is daardoor nagenoeg rond; en heeft de omgeving van haar baan schoongeveegd van andere objecten. Het is dus niet zo simpel. Aardig is wel om te lezen hoe de oude Sumeriërs al zo'n 3000 jaar voor Christus spraken over wat wij nu Mercurius noemen. Die heette toen nog gewoon Ubu-idim-gud-ud. Na de Aarde is Mars de best bestudeerde planeet in ons zonnestelsel. Het oppervlak is tot in detail gefotografeerd door de Mariner 9 en de twee Viking-ruimtesondes, en in de zomer van 1976 maakten de Vikinglanders zelfs een afdaling naar het planeetoppervlak. Tegenwoordig wordt algemeen aangenomen dat er op dit moment geen leven op Mars voorkomt. Maar dat was wel eens anders. Mars stond voor dreiging uit de ruimte, voor enge Marsmannetjes, sinds H.G. Wells zijn War of the Worlds publiceerde, waarmee vele jaren later Orson Welles nog eens de goegemeente de stuipen op het lijf joeg met een realistisch hoorspel. Venus is de opvallenste planeet in het zonnestelsel; deze is soms zo helder dat hij af en toe wordt aangezien voor een UFO.