Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Petrus Josephus Maria van der Spank (1902 - 1990)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

P. van der Spank

Gemeenteontvanger P. van der Spank in het zilver.(1950)
"De datum van 1 april is wel een eigenaardige datum, maar het is een werkelijk feit dat de gemeenteontvanger op 1 april 1925 zijn intrede deed op het Schijndelse gemeentehuis als 3e ambtenaar der secretarie. Tevoren was hij enige tijd werkzaam geweest in Den Dungen als volontair bij burgemeester P. van den Broek. Door in gemeentedienst te treden volgde hij het voorbeeld van zijn vader secretaris Van der Spank die in 1916 is overleden. Op 1 september 1930 volgde de bevordering van de heer P. van der Spank tot 1e ambtenaar, waarna in 1938 zijn aanstelling volgde tot commies der afdeling financiën. Toen in 1942 de oud-ontvanger L. van Esch zijn ontslag nam werd de heer Van der Spank diens opvolger. Daarnaast dienen we nog te vermelden dat hij tevens is aangesteld tot kassier van het G.E.B., terwijl hij van 1938-1942 de functie bekleedde als secretaris- penningmeester van het Armbestuur.

Uit de aard der zaak komen tal van personen in aanraking met de Gemeenteontvanger en ieder heeft gaarne met hem te doen. Voor zijn medewerkers is hij steeds een voorbeeld van plichtsbetrachting en een collega in de goede zin van het woord. Als dank daarvoor zal hem op die dag een welverdiende hulde worden gebracht. Naast zijn ambtelijke loopbaan bekleedt hij tal van functies in diverse verenigingen want naast ambtenaar is hij een zeer sociaal voelend mens. Wat hij voor de verschillende verenigingen betekent weten de medebestuursleden en de leden zelf het beste. Meer van nabij is ons bekend zijn stuwkracht als secretaris van het Oranje Comité. In het welslagen van de Oranjefeesten had hij steeds een zeer groot aandeel. Ook de ouden van dagen zullen die dag aan hem denken, want hij was de grote organisator die zorgde dat de tochten zo schitterend slaagden. Wij hopen dat het onze Gemeenteontvanger gegeven moge zijn nog heel veel jaren zijn beste krachten te kunnen geven voor onze mooie Schijndelse gemeente. De eerste april worde voor hem en de zijnen een onvergetelijke dag".

In de krant van 7 april 1950 luidt de titel "Een gloriedag voor onze gemeenteontvanger". Natuurlijk wordt hij hartelijk welkom geheten door de toenmalige burgemeester W.J.N. Wijs die de ambtelijke loopbaan van de jubilaris de revue liet passeren. Namens het gemeentepersoneel [in totaal 30 ambtenaren] was het secretaris N. Verhagen die de loftrompet op Van der Spank afstak. Met behulp van archivaris A.J.L. van Bokhoven had men het wapen van de familie Vugts laten schilderen en door de afdeling gemeentewerken was daar ook de stamboom van die familie vervaardigd. Alle notabelen van het dorp gaven acte de presente op de receptie en in de avonduren volgde als vanzelfsprekend voor die dagen een muzikale hulde door Harmonie Sint Cecilia.