Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Peter Arnoldus Verhagen (1823 - 1905): verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Burgemeester Peter Verhagen. Peter Verhagen werd geboren in Schijndel op 3 november 1823 en was burgemeester van 1874 tot 1889. Hij werd benoemd op 24 juni 1874 e...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Burgemeester Peter Verhagen.  
Burgemeester Peter Verhagen.  


Peter Verhagen werd geboren in Schijndel op 3 november 1823 en was burgemeester van 1874 tot 1889. Hij werd benoemd op 24 juni 1874 en zijn installatie ging met veel feestvreugde gepaard. Hij heeft zich intensief beziggehouden met de geschiedenis van Schijndel en maakte zelf tekeningen van plekken en gebouwen waarvan hij dacht dat ze in de toekomst belangrijk zouden zijn. Hij richtte het monument voor Jan van Amstel op en wilde daarmee de roem van Jan van Amstel en zijn relatie tot Schijndel “vereeuwigen”. Hij was medeoprichter van handboogschutterij Amicitia. Als lid van het kerkbestuur was hij ook vertegenwoordiger bij de inzegening van de Wijbossche St.Servatiuskerk. Tijdens zijn bestuursjaren ging het goed met Schijndel. Er werden diverse leerlooierijen opgericht, onder andere van Verkuijlen en Van de Waal. De Botermijn kwam. Er was in 1877 veel export, onder andere van schoenen. De “kunstweg” naar Boxtel werd aangelegd, de openbare school verbouwd en de school in het Wijbosch opgericht. Het inwonersaantal van Schijndel steeg tot 5000 (1876).  
Pieter Arnoldus Verhagen werd geboren in Schijndel op 3 november 1823 en was burgemeester van 1874 tot 1889. Hij werd benoemd op 24 juni 1874 en zijn installatie ging met veel feestvreugde gepaard. Hij heeft zich intensief bezig gehouden met de geschiedenis van Schijndel en maakte zelf tekeningen van plekken en gebouwen waarvan hij dacht dat ze in de toekomst belangrijk zouden zijn. Hij richtte het monument voor [[Jan van Amstel]] op en wilde daarmee de roem van Jan van Amstel en zijn relatie tot Schijndel “vereeuwigen”. Hij was medeoprichter van [[handboogschutterij Amicitia]]. Als lid van het kerkbestuur was hij ook vertegenwoordiger bij de inzegening van de Wijbossche [[St.Servatiuskerk]]. Tijdens zijn bestuursjaren ging het goed met Schijndel. Er werden diverse leerlooierijen opgericht, onder andere van [[Verkuijlen]] en [[Van de Waal]]. [[De Botermijn]] kwam. Er was in 1877 veel export, onder andere van schoenen. De “kunstweg” naar Boxtel werd aangelegd, de openbare school verbouwd en de school in het [[Wijbosch]] opgericht. Het inwonersaantal van Schijndel steeg tot 5000 (1876).  


Zelfs na zijn dood wilde Peter (Arnoldus) Verhagen zijn mensen nog een helpende hand bieden via de Stichting P.A. Verhagen met de zogenaamde “fundatiehuisjes” (huisjes Pompstraat).  
Zelfs na zijn dood wilde Pieter (Arnoldus) Verhagen zijn mensen nog een helpende hand bieden via de [[Stichting P.A. Verhagen]] met de zogenaamde “fundatiehuisjes” ([[Fundatiewoningen Vicaris Aertsweg]]).  


Burgemeester Verhagen overleed op 18 maart 1905 in Schijndel.  
Burgemeester Verhagen overleed op 18 maart 1905 in Schijndel.  
[[categorie: Personen]]
[[categorie: Personen]]

Versie van 19 dec 2019 22:25

Burgemeester Peter Verhagen.

Pieter Arnoldus Verhagen werd geboren in Schijndel op 3 november 1823 en was burgemeester van 1874 tot 1889. Hij werd benoemd op 24 juni 1874 en zijn installatie ging met veel feestvreugde gepaard. Hij heeft zich intensief bezig gehouden met de geschiedenis van Schijndel en maakte zelf tekeningen van plekken en gebouwen waarvan hij dacht dat ze in de toekomst belangrijk zouden zijn. Hij richtte het monument voor Jan van Amstel op en wilde daarmee de roem van Jan van Amstel en zijn relatie tot Schijndel “vereeuwigen”. Hij was medeoprichter van handboogschutterij Amicitia. Als lid van het kerkbestuur was hij ook vertegenwoordiger bij de inzegening van de Wijbossche St.Servatiuskerk. Tijdens zijn bestuursjaren ging het goed met Schijndel. Er werden diverse leerlooierijen opgericht, onder andere van Verkuijlen en Van de Waal. De Botermijn kwam. Er was in 1877 veel export, onder andere van schoenen. De “kunstweg” naar Boxtel werd aangelegd, de openbare school verbouwd en de school in het Wijbosch opgericht. Het inwonersaantal van Schijndel steeg tot 5000 (1876).

Zelfs na zijn dood wilde Pieter (Arnoldus) Verhagen zijn mensen nog een helpende hand bieden via de Stichting P.A. Verhagen met de zogenaamde “fundatiehuisjes” (Fundatiewoningen Vicaris Aertsweg).

Burgemeester Verhagen overleed op 18 maart 1905 in Schijndel.