Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Paulusparochie

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Paulusparochie[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis van de voormalige parochie van de Heilige Paulus.
De voormalige parochie is opgericht op 1 augustus 1948.
De noodkerk, die werd gebouwd als gebouw voor de Stichting Jeugdbelangen (zo heette dat officieel, een kerk mocht niet gebouwd worden), is tot stand gekomen met middelen opgebracht door parochianen, onder andere door overwerk bij de firma Jansen de Wit, de kousen en sokkenfabriek.
Bouwpastoor was Christ Vinken. De noodzaak voor een kerkgebouw in de Hoevenbraak kwam in een stroomversnelling door het inzakken van het dak van de Servatiuskerk in het centrum. De eerste steen werd gelegd op 16 juli 1948. De noodkerk werd in gebruik genomen op 29 oktober 1949.
In 1963 werd de noodkerk vervangen door een nieuwe kerk om te kunnen voldoen aan de groei van het kerkbezoek. De kerk was berekend op 1100 mensen. Pastoor Christ Vinken was weer de bouwpastoor. De bouw van deze kerk werd bekostigd uit de opbrengst van de oude kerk en subsidies, naar een ontwerp van architect Van Buytenen. De eerste steen werd gelegd op 26 augustus 1962 en de kerk werd op 31 augustus 1963 door bisschop Bekkers ingewijd.
Eind jaren tachtig van de vorige eeuw bleek de kerk te groot en werden plannen ontwikkeld voor een kleinere kerk (ook weer door pastoor Christ Vinken). De realisatie van deze kleinere kerk vond pas plaats in 1994/1995. De pastoor was inmiddels op 1 april 1992 met emeritaat gegaan.
De te grote kerk werd in 1994 afgebroken, waarna tijdelijk de aula van de voormalige Mariaschool werd gebruikt voor weekendvieringen. De overige vieringen werden gehouden in de verschillende kerken in Schijndel.
De kerk werd gebouwd op de plaats van de oude kerk, waarbij de toren werd gehandhaafd. De kerk werd ontworpen door de architecten Sleenhof en Van Grinsven uit Sint-Oedenrode. De eerste steenlegging vond plaats op 1 oktober 1994 door pastor Kees Aarssen. De kerk werd in gebruik genomen op Palmzondag, 9 april 1995. De inwijding van de kerk vond plaats op 25 juni 1995 door Mgr. J. Terschure. Bouwer van de drie kerken was steeds Bouwbedrijf Gebr. Schellekens.
Pastoor/deken C. van den Brand werd, na het vertrek van pastoor Vinken, tijdelijk pastoor van de parochie tot na de realisatie van de kerk. Met ingang van november 1995 werd pastor Kees Aarssen waarnemend pastoor. Hij was sinds 1967 reeds aan de parochie verbonden als assistent van pastoor Vinken. Op 21 augustus 2003 overleed pastor Aarssen plotseling op 66-jarige leeftijd.

Sinds de oprichting van de Pastorale Eenheid Schijndel in september 2001 werd pastoor Norbert Swagemakers als pastoor/teamleider benoemd. Sinds genoemde datum hadden de Schijndelse kerken geen eigen pastoor meer, maar werden de kerken bediend door een pastoraal team.

Als priester-assistent was pater F. Vlemmix voor de Paulusparochie beschikbaar sinds augustus 1994. Hij overleed echter plotseling op 18 juni 2004 op 82-jarige leeftijd. Emeritus pastoor Vinken overleed op 11 oktober 2004.
Na het overlijden van pastor Aarssen was pastoor/deken H. Verhoeven van de Servatiusparochie Wijbosch beschikbaar voor enkele weekendvieringen en alle rouw-, trouw- en jubileumvieringen. De doopvieringen werden verzorgd door Pater Joe (opvolger van pastoor Swagemakers) en diaken Mari van der Heijden.

De kerk werd in 1997 voorzien van een pijporgel, waarvoor de gelden, in totaal f. 300.000,--, werden bijeengebracht door acties. In 2001 werd nieuw meubilair voor het priesterkoor, zoals een altaar, credens en koorstoelen, gerealiseerd. Het beeld van de Heilige Paulus, naamgever van deze kerk, werd in 2004 geplaatst.

De bisschop van 's-Hertogenbosch besloot op 19 december 2007 bij decreet om de vier Schijndelse parochies op te heffen en per 1 januari 2008 te laten opgaan in één parochie met de naam Sint Servatius Schijndel.

De kerk werd gesloten op 30 juni 2013 en is verbouwd tot woonhuis/ winkel in kantoorartikelen c.a.

Straten behorend bij de Paulusparochie in 1967[1]:[bewerken | brontekst bewerken]

Straatnaam
Acaciastraat
Beatrixstraat
Berkenstraat
Bernhardstraat
Beukenstraat
Binnenweg
Bremweg
Buntweg
Claes van Griensvenstraat
De Cock van Neerijnenstraat
De Pegstukken
Eikenstraat
Emmalaan
Esdoornstraat
Europalaan
Heikantstraat, deels Paulusparochie, deels Servatiusparochie centrum. Zie straatnaam.
Heiveld
Heiweg
Hertog Jan II laan
Het Hooghekke
Hoevenbraaksestraat
Hulzebraak, deels Paulusparochie, deels Servatiusparochie Wijbosch. Zie straatnaam.
Irenestraat
Jan van Cuykstraat
Julianastraat
Kastanjestraat
Kerkendijk, deels Paulusparochie, deels Servatiusparochie centrum. Zie straatnaam.
Koeveringsedijk
Landingsweg
Langeweg
Langstraat
Lindenstraat
Lijsterbeslaan
Margrietstraat
Marijkestraat
Mauritsstraat
Meidoornstraat
Middenweg
Molenstraat
Parallelweg
Plataanstraat
Plein, deels Paulusparochie, deels Servatiusparochie centrum. Zie straatnaam.
Plein 1944
Populierstraat
Prins Hendrikstraat
Rooiseheide
Rooiseweg
Sophiastraat
Spoorlaan
Spoorpad
Sportparklaan
Teeuwishoek
Van Berghenstraat
Van der Leckstraat
Venushoek, deels Paulusparochie, deels Servatiusparochie centrum. Zie straatnaam.
Vliegveldweg
Wilhelminalaan
Wilhelminaplein
Willem III straat
Willem van Oranjelaan
Wijbosscheweg, deels Paulusparochie, deels Servatiusparochie Wijbosch. Zie straatnaam.
Zandkantsestraat
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Huisnummerregister Schijndel 15 april 1967 (BHIC 4514/4515)