Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Parochiehuis Boschweg

Uit Schijndelwiki
Versie door Hvdbrand (overleg | bijdragen) op 18 jan 2023 om 19:28 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== '''Parochiehuis Boschweg<ref>Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche couranten/enkele Schijndelse kranten</ref>''' == Op 19 september 1934 staat in de...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Parochiehuis Boschweg[1]

Op 19 september 1934 staat in de Provinciale Noordbrabantsche en ’s-Hertogenbossche courant dat het comité voor jeugdvorming heeft besloten over te gaan tot het bouwen van een patronaatsgebouw. Op 30 oktober volgt het bericht dat de plannen al klaar zijn en dat binnen enkele dagen het gebouw zal worden aanbesteed. Het plan zal worden uitgevoerd door de heer C. van Liempd, architect. Vervolgens op 2 november, het bericht dat met de eerste werkzaamheden een begin is gemaakt en op 19 april 1935 dat op maandag 2 en dinsdag 3e paasdag in het patronaatsgebouw de heropvoering zal plaatsvinden van de eerste Schijndelse revue “’t Kómt voor elkaar”. De bouwvergunning is nog niet gevonden.
Na een grondige verbouwing in 1960, die enkele maanden heeft geduurd, heeft het parochiehuis op de Boschweg aan de Jan van Amstelstraat inwendig een ware metamorfose ondergaan. De vroegere zaal, die met haar houten vloer, kleine balkonnetjes en ouderwetse verlichting nog de echte patronaatssfeer ademde, is herschapen in een frisse, moderne ruimte. Het intieme zaaltje biedt plaats aan 150 personen en wordt door een automatische oliestookinrichting goed verwarmd. Er is fraaie en doelmatige verlichting aangebracht. De goed gekozen kleuren van het interieur en de vloer dragen bij aan de moderne sfeer. Achter de bibliotheek, die in dezelfde ruimte blijft als eerst, is een vergaderzaaltje van ongeveer 30 m2 gecreëerd, terwijl links moderne toiletten zijn gesitueerd. Linksachter in de zaal is een bar ingebouwd. Pastoor Pessers droeg, bij de officiële heropening van het parochiehuis, het beheer en de exploitatie van het gebouw over aan een comité, bestaande uit de heren Van Oorschot, Daane, Van Berkum, Schellekens en Verhoeven. Dit comité zal als bron van inkomsten onder andere een deel van het verhoogde plaatsengeld van de kerk ontvangen.
In 1971 werd het parochiehuis uitgebreid en opgeknapt voor een bedrag van f. 15.000, --.
Dat opknappen gebeurde in 1980/1981 nog een keer. Binnen 4 weken werd de oude zaal in een zeer gezellige en functionele zaal omgetoverd. De biljartkamer is aangepast bij de grote zaal; hij kan door klapdeuren worden gescheiden, maar het voordeel is dat deze ruimte zeker 40 plaatsen meer biedt tijdens bijvoorbeeld toneelvoorstellingen. De akoestiek van de zaal is mede door het gewelfde houten plafond verbeterd.
Op woensdag 3 februari 1988 brandde het parochiehuis helemaal af. De oorzaak van de brand was niet duidelijk. Het meest waarschijnlijke was dat er in de verwarmingsinstallatie iets gebeurd was dat uiteindelijk nogal wat verenigingen en dergelijke heeft gedupeerd.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche couranten/enkele Schijndelse kranten