Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Oorlogsherinneringen Gijs van Giersbergen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 3: Regel 3:
Enige jaren geleden vond Wilma van Giersbergen tussen de spullen van haar in 1969 overleden vader Gijs, twee zeer kleine blocnotes met wat schots en scheef geschreven aantekeningen. Rijp voor de prullenbak, zo oogden ze, totdat ze eens goed werden bekeken. Het bleken in alle haast geschreven notities over de gebeurtenissen die plaatsvonden in de zogenaamde [[granaatweken]] (17 september - 23 oktober 1944) waarbij [[Wijbosch]] zo goed als plat ging. De aantekeningen vangen aan op 17 september en eindigen op 25 oktober, een dag na de bevrijding.  
Enige jaren geleden vond Wilma van Giersbergen tussen de spullen van haar in 1969 overleden vader Gijs, twee zeer kleine blocnotes met wat schots en scheef geschreven aantekeningen. Rijp voor de prullenbak, zo oogden ze, totdat ze eens goed werden bekeken. Het bleken in alle haast geschreven notities over de gebeurtenissen die plaatsvonden in de zogenaamde [[granaatweken]] (17 september - 23 oktober 1944) waarbij [[Wijbosch]] zo goed als plat ging. De aantekeningen vangen aan op 17 september en eindigen op 25 oktober, een dag na de bevrijding.  


Gijs van Giersbergen, 34 jaar oud, was nog ongetrouwd en woonde bij zijn vader Sjef van Giersbergen op de boerderij, Wijbosch F 44, nu [[Mgr. Van de Venstraat]] nummer 8. Pal daar tegenover stond het [[Sint Barbaraklooster I]] Wijbosch, waar de bewoners in de schuilkelders hun toevlucht zochten.<br> De granaatweken vormden een onderdeel van Market-Garden, de actie van de geallieerde legers waarbij Market het droppen van duizenden Amerikaanse parachutisten inhield langs de weg van Eindhoven via Sint-Oedenrode - Veghel - Uden - Nijmegen naar het uiteindelijke doel de brug bij Arnhem. <br>Garden bestond uit een gigantische legermacht die vanuit België, langs die weg, de Corridor, zou optrekken. In het stukje Corridor bij Veghel was voor de Amerikanen maar één doel belangrijk: de smalle weg van Sint-Oedenrode naar Veghel openhouden voor de oprukkende legers naar het noorden. <br>Het ernaast gelegen Wijbosch en Schijndel waren niet interessant omdat ze te ver van de Corridor aflagen. Maar uitgerekend de Duitsers maakten van Wijbosch en Schijndel gebruik om zware tegenaanvallen op de weg Sint-Oedenrode naar Veghel uit te voeren en meermalen met succes. Vanuit Eerde deden de Amerikanen en de Britten alles om de Duitsers het hergroeperen onmogelijk te maken. <br>In de ochtend van 17 september waren de vliegtuigen, die met grotere eenheden dan gewoonlijk overkwamen, duidelijk te zien en naarmate de zon in kracht toenam, steeg hun aantal, om rond 14.00 uur een gestage trek te vormen. De grens tussen Wijbosch en Eerde werd afgesloten. <br>Op dat moment begon Gijs van Giersbergen aan zijn dagboek.<br> Het verhaal is zo goed en zo kwaad als mogelijk weergegeven zoals Gijs het neerschreef, inclusief afkortingen, al dan geen hoofdletters, spaties enz. Taalfouten zijn aangegeven met 'sic'. Waar nodig is, ter verduidelijking van het verhaal, een punt toegevoegd. De staccato-achtige stijl is gehandhaafd omdat er angst, gejaagdheid en spanning uit spreekt, die bij het uitschrijven van het document tot een lopend verhaal teniet zou worden gedaan. Om het verhaal te verduidelijken is gekozen voor een toelichting in een notenapparaat. <br><br>
Gijs van Giersbergen, 34 jaar oud, was nog ongetrouwd en woonde bij zijn vader Sjef van Giersbergen op de boerderij, Wijbosch F 44, nu [[Mgr. Van de Venstraat]] nummer 8. Pal daar tegenover stond het [[Sint Barbaraklooster Wijbosch]], waar de bewoners in de schuilkelders hun toevlucht zochten.<br> De granaatweken vormden een onderdeel van Market-Garden, de actie van de geallieerde legers waarbij Market het droppen van duizenden Amerikaanse parachutisten inhield langs de weg van Eindhoven via Sint-Oedenrode - Veghel - Uden - Nijmegen naar het uiteindelijke doel de brug bij Arnhem. <br>Garden bestond uit een gigantische legermacht die vanuit België, langs die weg, de Corridor, zou optrekken. In het stukje Corridor bij Veghel was voor de Amerikanen maar één doel belangrijk: de smalle weg van Sint-Oedenrode naar Veghel openhouden voor de oprukkende legers naar het noorden. <br>Het ernaast gelegen Wijbosch en Schijndel waren niet interessant omdat ze te ver van de Corridor aflagen. Maar uitgerekend de Duitsers maakten van Wijbosch en Schijndel gebruik om zware tegenaanvallen op de weg Sint-Oedenrode naar Veghel uit te voeren en meermalen met succes. Vanuit Eerde deden de Amerikanen en de Britten alles om de Duitsers het hergroeperen onmogelijk te maken. <br>In de ochtend van 17 september waren de vliegtuigen, die met grotere eenheden dan gewoonlijk overkwamen, duidelijk te zien en naarmate de zon in kracht toenam, steeg hun aantal, om rond 14.00 uur een gestage trek te vormen. De grens tussen Wijbosch en Eerde werd afgesloten. <br>Op dat moment begon Gijs van Giersbergen aan zijn dagboek.<br> Het verhaal is zo goed en zo kwaad als mogelijk weergegeven zoals Gijs het neerschreef, inclusief afkortingen, al dan geen hoofdletters, spaties enz. Taalfouten zijn aangegeven met 'sic'. Waar nodig is, ter verduidelijking van het verhaal, een punt toegevoegd. De staccato-achtige stijl is gehandhaafd omdat er angst, gejaagdheid en spanning uit spreekt, die bij het uitschrijven van het document tot een lopend verhaal teniet zou worden gedaan. Om het verhaal te verduidelijken is gekozen voor een toelichting in een notenapparaat. <br><br>
Zondag 17 Sept. 44 <br>
Zondag 17 Sept. 44 <br>
2 uur Am. Parachutisten nestelen zich in Eerde' schieten 3 Duitse auto's stuk. 20 dooden en krijgsgevangenen.
2 uur Am. Parachutisten nestelen zich in Eerde' schieten 3 Duitse auto's stuk. 20 dooden en krijgsgevangenen.
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: