Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Offenbachstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Offenbachstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 27 maart 1986.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Offenbachstraat.
Voor meer details klik hier.
Offenbachstraat.
Voor meer details klik hier.

Teneinde de oriëntatiemogelijkheid in de gemeente te bevorderen is het gewenst aan de onderhavige straten in het bestemmingsplan Plein namen te geven welke tot dezelfde groep behoren.
Aangezien Schijndel muziekminnend is ligt het voor de hand de namen van bekende componisten te kiezen.

Raadsbesluit 31 augustus 1989.[bewerken | brontekst bewerken]

De nieuwe verkaveling in het westelijk gedeelte van het plan Plein maakt het nodig dat het raadsbesluit van 27 maart 1986 gedeeltelijk wordt ingetrokken. Het betreft een gedeelte van de Bartokstraat, de Offenbachstraat, de Debussyhof, Strausshof, Wagnerhof en Brucknerhof.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Tussen de Sweelinckstraat en de Debussystraat, in de muzikaalste wijk van Schijndel, Plein, is de Offenbachstraat te vinden. Net als vrijwel alle andere straten in de wijk is ook deze weg vernoemd naar een componist, in dit geval naar de Franse componist Jacques Offenbach, die overigens in 1819 in Keulen het licht zag als Jakob Offenbach. Offenbach verwierf grote faam met zijn operettes, een term die hij overigens zelf nooit hanteerde. Hij sprak liever van "musiquettes", waarin hij de bombastische opera's van zijn tijd op vaak hilarische wijze op de hak nam en daarbij politieke toespelingen niet schuwde. In 1860 liet Offenbach zich naturaliseren tot Fransman en het succes lachte hem in deze periode toe. La belle Hélène werd een hit en zijn operettes werden opgevoerd in Londen en Wenen. Bekende titels zijn La Vie Parissiènne, Les Brigands en La Périchole. In 1861 werd hij onderscheiden met het Légion d'honneur. Dat alles veranderde in 1870 bij het uitbreken van de Frans-Duitse oorlog. De Duitsers vonden hem een verrader, de Fransen zagen hem als een spion.
Een succesvolle tour door de Verenigde Staten in 1876 bracht hem opnieuw succes en daarna bleef hij, tot aan zijn dood, bezig met een opera (voltooid door Ernest Guirette) die nog altijd op het repertoire van tal van gezelschappen staat: Les contes d' Hoffmann. Het libretto hiervan is gebaseerd op een toneelstuk dat op zijn beurt de stof ontleende aan drie sprookjes van de fameuze E.T.A. Hoffmann, een geweldig muziekliefhebber, maar vooral geniaal schrijver uit de Duitse Romantiek. Offenbach overleed in 1880 en ligt begraven op Montmartre.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 8 september 2011