Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Muntvondst: verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 17: Regel 17:
De vertaling van deze tekst is "De heer is mijn helper".
De vertaling van deze tekst is "De heer is mijn helper".


[[Categorie:Archeologie]]
[[Categorie:Metaal]]

Versie van 25 aug 2020 10:21

De heemkundekring Schijndel had in 1992 een stand ingericht op Hartemert. Bij die stand zijn die dag enkele interessante oudheidkundige vondsten gemeld. Een daarvan was een oude zilveren munt, gevonden bij de bouw van een huis in de Kastanjestraat.
De munt was erg vuil, maar op het randschrift waren toch de letters HISP te lezen. Daardoor ontstond het vermoeden dat het om een Spaanse mat ging. Daarbij werd de herinnering opgeroepen aan het bekende liedje over Piet Hein, want die had immers "Spaanse matten (= munten) aan boord en appeltjes van oranje". Maar deze munt was geen Spaanse mat, al kan men het wel een Spaanse munt noemen.

Philips II

Voorbeeld van een Philips II munt uit 1572

Ze is geslagen in het begin van de Tachtigjarige Oorlog, namelijk in 1572. Philips II was toen koning van Spanje; hij regeerde van 1556 tot 1598. Hij was onder andere ook heer van de Nederlanden en hij was het ook die na de beeldenstorm (1566) de hertog van Alva naar ons land stuurde. Philips had tijdens zijn regime in de Nederlanden niet minder dan 18 plaatsen waar hij munten liet slaan. Een van die plaatsen was Utrecht, waar ook deze munt geslagen is.

De munt heeft een diameter van 11 a 12 mm; ze is niet precies cirkelrond en is heel dun, dunner nog dan ons huidige dubbeltje.

Beschrijving
De munt draagt aan de ene zijde het gekroonde wapenschild van Philips II. Op dit Wapenschild ligt in het midden een klein wapenschildje van Portugal.
Het randschrift rond het wapen van Philips luidt: PHS*DG*HISP*XDT*. En dat betekent: PHilipS Dei Gratia HISPaniae reX Domini Trajecti.
De vertaling hiervan is als volgt:

Philips bij de gratie Gods koning van Spanje Heer van Utrecht.
Achter de woorden HISP in het randschríft staat een piepkleine afbeelding van het Gulden Vlies. De ridderorde van het Gulden Vlies was sinds 1559 de hoogste ridderorde in Spanje. De afbeelding ervan bestond uit een vacht van een ram, die met een band om de buik was opgehangen aan een gouden ring. Het Gulden Vlies werd gedragen aan een ketting om de hals.
De andere zijde van de munt toont een zogenaamd bloemkruis. In de heraldiek is dat een kruis waarvan de armen naar het einde breder worden en eindigen in de vorm van een lelie. Het randschrift aan deze zijde van de munt luidt:
DOMINUS MIHI ADIVTOR en het jaartal 1572.
De vertaling van deze tekst is "De heer is mijn helper".