Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Marinus van Doorn (1927 - 2007)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marinus van Doorn
Marinus van Doorn (1927 - 2007).jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Marinus van Doorn
Roepnaam Mies
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 18 december 1927
Overl.plaats Heeswijk-Dinther
Overl.datum 13 december 2007
Partner(s) Maria (Miep) Spierings
Bidprentje Marinus van Doorn 1927-2007.

Miep Spierings (1928-2000).

Marinus (Mies) van Doorn [1][bewerken | brontekst bewerken]

Zoon van: Martinus van Doorn en Antonia van der Sanden
Geboren: 18 december 1927 in Schijndel
Toenmalig adres: Wijbosscheweg 32
Legerplaats: Roermond
Legeronderdeel: 402 B.I.
Legernummer: 271218202
Rang/functie: korporaal/kok
Datum vertrek naar Nederlands-Indië: 24 september 1948
Naam van de boot: Johan van Oldenbarnevelt
Verblijf op: Java
Datum terugkomst: 1 juli 1950
Naam van de boot: Gen. Harry Taylor
Laatst bekende woonplaats: Schijndel
Overleden: 13 december 2007 te Heeswijk-Dinther

Herinneringen van Mies[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 juli 1948 werd bij ministeriële beschikking van 3 juni 1948 het 402e Bataljon Infanterie opgericht.
Het was bestemd voor uitzending naar Nederlands-Oost-Indië en opgenomen in het 5e Infanterie Depot Garnizoen Roermond - Venlo.
Het Bataljon bestond voor ongeveer 50% uit Limburgers, voor ongeveer 30% Brabanders en de rest van boven de kali (rivier).
Op 24 september vertrokken we vanuit de kazerne te Oirschot met de A.A.T. (Aan- en Afvoer Troepen) naar het station te Eindhoven richting Amsterdam.
Hoeveel politie stond er daar toen langs de route opgesteld?! We leken wel misdadigers, die naar de bajes werden getransporteerd in plaats van dienstplichtige militairen, die werden uitgezonden naar Nederlands-Oost-Indië.
Rond 17.00 uur worden de trossen losgesmeten en wordt de brug weggehaald. De vaste verbinding met ons vaderland is verbroken. Wanneer we door de sluizen van IJmuiden varen zijn we op weg naar een onzekere toekomst in een ver, vreemd en heet land.
Op 23 oktober komen we aan op de rede van Semarang op het eiland Java. Onze bestemming wordt Djatingaleh. Hier beginnen de voorbereidingen op de 2e politionele actie, die op 19 december van start gaat. "s-Morgens vroeg waren de parachutisten geland op het vliegveld van Djokjakarta en in de middag hadden ze reeds de hele stad veroverd. Tijdens deze tweede politionele actie werden we op diverse plaatsen ter ondersteuning van andere onderdelen ingezet. Militair gezien verloopt de actie voorspoedig voor de Nederlandse jongens. "Gij zijt geen krijgslieden, doch brengers van recht en veiligheid" hield generaal Spoor zijn manschappen voor. Aan het eind van het jaar worden de militaire acties op Java gestaakt; een week later volgt hetzelfde op Sumatra.
"De zuiveringen waren voltooid en er zou nog enkel opgetreden worden tegen wanordelijke elementen", zo stelde generaal Spoor in zijn dagorder.
Op 27 december 1949 draagt de Nederlandse regering de soevereiniteit aan Indonesië over.

Krantenartikel [2][bewerken | brontekst bewerken]

GEREPATRIEERD.
Met het s.s. General H. Taylor keerden wederom een vijftal Schijndelse militairen uit Indonesië in het vaderland terug. Het waren deze keer J. van Alebeek, Molendijk; W. Mutsaerts, Bunderstraat; J. Santegoeds, Elschotseweg; M. van Doorn, Wijbosscheweg en Leo Manders, Eikenstraat.
De diverse buurtbewoners hadden weer voor een prachtige versiering aan huis zorggedragen. Op de Elschotseweg mocht Jan Santegoeds nog een kinderaubade in ontvangst nemen, terwijl tevens de gymnastiekclub van de R.K.J.B. enige nummers ten beste gaven onder leiding van J. Verhagen.
Ook mochten deze jongens enige nuttige cadeaus in ontvangst nemen, terwijl natuurlijk Kath. Thuisfront zich weer niet onbetuigd liet.
Ook voor deze knapen is het weer een onvergetelijke thuiskomst geworden.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Herinneringsboek van Schijndelse militairen in Nederlands-Indië "Hop en Palmen".
  2. Schijndelse Krant 7 juli 1950