Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Madeliefstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Madeliefstraat

Raadsbesluit 23 februari 1973.

Zie onder Korenbloemstraat.

Aanvullende informatie

Het is even zoeken voordat je de Madeliefstraat hebt gevonden, verscholen als die ligt tussen de Houtstraat en de Floralaan, alleen toegankelijk vanuit de Houtstraat. Een rustige straat waar in het voorjaar overigens meer prunussen bloeien dan madeliefjes. Het is vanuit het centrum komend de eerste straat aan deze kant van Schijndel met een bloemennaam.
Want de straat is niet genoemd naar het bekende boek van Guus Kuijer wat later ook een succesvolle tv-serie opleverde, nee de weg is gewoon genoemd naar de madelief, het meizoentje, bellis perennis, het kleine bloempje wat in mening gazon, niet altijd tot genoegen van de echte gazonliefhebber overigens, graag het kopje opsteekt. De naam Bellis is afkomstig van het Latijnse woord bellus, dat mooi of lieflijk betekent. De naam madeliefje heeft meer te maken met weide of made. Het madeliefje is een van de bekendste planten en de plant komt wijd verspreid binnen Europa voor; er zijn meer dan twintig soorten van bekend. Veel soorten daarvan groeien in Europa, Turkije en de noordelijke zone van het Afrikaanse continent. De planten groeien op elke vochthoudende grondsoort in zon en halfschaduw. Het is zo'n bloempje wat in oudere, stichtelijk katholieke kinderboeken vaak geplukt werd door de hoofdpersonen om er kransen van te maken voor Maria. De negentien-eeuwse dominee, onder het pseudoniem Hildebrand, auteur van de befaamde Camera Obscura - Nicolaas Beets (1814 - 1903), dichtte een ontroerend vers op het bloempje.