Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Madame Curieweg

Uit Schijndelwiki
(Doorverwezen vanaf Madam Curieweg)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Madame Curieweg[bewerken]

Raadsbesluit 31 augustus 1989.[bewerken]

Madame Curie (1867 – 1934) is met haar man Pierre Curie beroemd geworden door haar baanbrekend werk op het gebied van het onderzoek van de radioactiviteit.
Zij ontving twee keer de Nobelprijs, voor natuurkunde in 1903 en in 1911 voor scheikunde.

Aanvullende informatie:[bewerken]

De Madame Curieweg bevindt zich, zoals alle straten die iets met wetenschap te maken hebben, op het industrieterrein Duin. Maria Salomea Sklodowska Curie (1867 - 1934) was een Pools-Franse natuur- en scheikundige die met name op het gebied van de radioactiviteit bijzonder veel heeft betekend. Zij is een van de vier mensen die ooit twee Nobelprijzen in ontvangst mochten nemen. Zij werd ook de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de universiteit van Parijs, de Sorbonne.
Op 66-jarige leeftijd overleed zij aan leukemie, vrijwel zeker veroorzaakt door de grote hoeveelheid straling waaraan zij tijdens haar wetenschappelijk werk heeft blootgestaan. De elementen polonium en radium werden door haar ontdekt. De Madame Curieweg op Duin 2 is als het ware een binnendoortje van de Van Leeuwenhoekweg. De weg snijdt een hoek af van de Van Leeuwenhoekweg die vanaf de Structuurweg met een hoek van negentig graden richting Edisonweg loopt.