Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Kortenaerstraat

Uit Schijndelwiki
Versie door Jovanderaa (overleg | bijdragen) op 28 nov 2019 om 15:32 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Kortenaerstraat Raadsbesluit 2 mei 1975. Zeeheld. Zie ook onder Van Heemskerckstraat. Egbert Meussen Kortenaer werd ca. 1604 in Groningen geboren en sneuvelde b...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Kortenaerstraat

Raadsbesluit 2 mei 1975.

Zeeheld. Zie ook onder Van Heemskerckstraat.

Egbert Meussen Kortenaer werd ca. 1604 in Groningen geboren en sneuvelde bij Lowestoft op 13 juni 1665. Hij diende tot 1653 in lagere rangen bij de zeemacht. Hij werd in de zomer van 1653 tot vlaggekapitein van M.Hzn Tromp benoemd en na het sneuvelen van deze bij Ter Heide, bleef hij diens commandovlag voeren. Hierdoor voorkwam hij paniek op de vloot. In dezelfde functie bleef Kortenaer vervolgens zes jaar lang een der voornaamste maritieme adviseurs van Tromps onbevaren opvolger. Hij speelde daarbij een voorname rol in de expeditie naar Dantzig (1656) en in de slag in de Sont (8 november 1658). Bij het uitbreken van de Tweede Engelse oorlog werd hij tot luitenant-admiraal bevorderd en aangewezen de opperbevelhebber op te volgen als deze “iets menselijks” zou overkomen. In het begin van de slag bij Lowestoft sneuvelde Kortenaer echter als bevelhebber van de voortocht, voordat de opperbevelhebber Van Wassenaar met zijn vlaggeschip in de lucht vloog. Het praalgraf van Kortenaer werd opgericht in de St. Laurenskerk te Rotterdam.