Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Koninklijke Harmonie Sint Cecilia

Uit Schijndelwiki
Versie door Hvdbrand (overleg | bijdragen) op 23 dec 2019 om 19:54 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Koninklijke harmonie St. Cecilia.''' De harmonie gaat een nieuwe periode tegemoet.<br> 23 Jaar heeft Frans Schoenmakers, een geboren en getogen Schijndelaar, d...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Koninklijke harmonie St. Cecilia.

De harmonie gaat een nieuwe periode tegemoet.
23 Jaar heeft Frans Schoenmakers, een geboren en getogen Schijndelaar, de dirigeerstok gehanteerd. Tijdens het nieuwjaarsconcert heeft hij afscheid genomen als dirigent van de Koninklijke. Frans geeft een groots korps door aan zijn opvolger.

Groots is de Schijndelse Harmonie niet altijd geweest. In het jubileumboekje van 1955 (honderdjarig bestaan) lezen we dat het in 1896 weer mis is met de Harmonie. Oorzaak: slecht bezoek van de concerten, terwijl een ander gezelschap volle zalen trekt. Men wil proberen via uitvoeringen in combinatie met toneel het bezoekersaantal op te schroeven. Met de financiën gaat het blijkbaar ook slecht. Hieraan willen negen Schijndelse burgers wat doen en zij leggen f 95,- bij elkaar. Helaas zit de Harmonie in 1898 weer zonder geld!

Maar... Op donderdag 2 maart 1916 schrijft de Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche Courant: “Gisteren gaf onze Harmonie Cecilia een winterconcert in de zaal van den heer E. van Rooij. De muziekstukken werden als gewoonlijk zeer verdienstelijk uitgevoerd. Maar er was dezen keer eene andere reden, die de groote zaal zoo vol pakte. Uit de werkende leden van Cecilia had zich een toneelclub gevormd, die hedenavond voor het voetlicht zou treden. Met veel bijval werd gegeven “De fratsen van Manus ” en de “Electrische Centrale”. De rollen bleken goed verdeeld, want ze werden onberispelijk weergegeven en het luide, langdurig applaudisseeren was voor de jeugdige dilettanten het bewijs, dat hun eerste optreden gewaardeerd werd. De Harmonie heeft de honoraire leden een kostelijken avond bezorgd.