Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Kleuterschool Tarcicius - De Nieuwe Lente

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tarciciusschool Boschweg.
Tarcius Boschweg 01.jpg
Gasthuisstraat 36.
Gebruik Kleuterschool.
Monument status Gemeentemonument GM7270.
Bouwpartners
Architect Ch.J. van Liempd

Kleuterschool Tarcicius, Nieuwe Lente, Gasthuisstraat 36

De zusters gaan zich in de nieuwe Schijndelse wijk Boschweg op diverse fronten belangeloos inzetten. Hun activiteiten bestaan voor een deel uit onderwijs in de in 1930 voltooide „bewaarschool‟ Sint Tarcisius aan de Gasthuisstraat.
Op 27 mei 1930 maakt architect H.M. de Graaf een officiële begroting voor de bouw van het dan nog genoemde „Tarcisiuskleuterhuis‟. Op 20 juni daaraanvolgend wordt het proces-verbaal van aanbesteding opgemaakt. De bouw wordt gegund aan de gebroeders J.M. en H. Eijmberts. Vijf dagen later vragen de zusters samen met de architecten H. van de Graaf uit 's-Hertogenbosch en C.J. Chris van Liempd uit Schijndel aan B&W een vergunning aan voor de bouw van vier vertrekken nl. twee werklokalen, een speellokaal en een spreekkamertje.
Vanuit het moederhuis komen de hoofdleidster zuster Emberta Thomassen en kleuterleidster zuster Frederico Lenders dagelijks vanuit het moederhuis naar de Boschweg, want er stond immers nog geen kloostergebouw op de Boschweg. Het kleuteraantal op de Tarcisiusschool blijft maar groeien, zoals dat altijd het geval is in nieuwbouwwijken.
In 1956 wordt bepaald dat niet meer dan 40 kleuters in één lokaal gehuisvest mogen worden.
In het schooljaar 1963-1964 is er zelfs voor 38 kleuters geen ruimte meer en moet uitgezien worden naar een andere lokaliteit. Er is dringend behoefte aan extra ruimte voor de kleuterschool aan de Gasthuisstraat en die wordt dan ook uitgebreid met een nieuw werklokaal, d.w.z. de bestaande speelzaal wordt werklokaal en de uitbreiding bestaat uit een nieuwe speelzaal.
In 1968 zal op initiatief van Zr. Marinia de Laat, die dan hoofdleidster is, de naam Tarcisiuskleuterschool omgedoopt worden in Nieuwe Lente.
Er wordt door kunstenaar Joop van den Broek uit Amsterdam een kunstvoorwerp aangeboden, dat niet hoger mag zijn dan 1% van de bouwkosten en op de voorgevel wordt de nieuwe naam aangebracht. Op 1 augustus 1980 komen de kleuterscholen onder het bestuur van de Pastoor van Erpstichting. Enige tijd daarvoor nl. in de week van 23-28 juni hebben de Boschwegse scholen hun 50-jarig bestaan feestelijk gevierd, waaraan de drie leerkrachten van de Nieuwe Lente nl. hoofdleidster Josine Spit en de leidsters Marga van Uden en Marlies van Esch een belangrijke bijdrage hebben geleverd. Uiteindelijk wordt de integratie kleuter- en lagere school gerealiseerd en gaat de Nieuwe Lente op in de basisschool aan de Cornelis Trompstraat.

Tarcicius kleuterschool in wijk Boschweg.
Kleuterschool de Nieuwe Lente.

Klassenfoto's

Tarciciusschool Boschweg,1968, geboren ca 1962.

1968, geboren ca 1962
Rij A: 1 juffrouw Martha, 2 Jos van Dinther, 3 Anja Santegoeds, 4 Jan Bindels, 5 Mariska van Engeland, 6 Annemieke van Roosmalen, 7 Michel van Brunschot,
Rij B: 1 Harriette v.d. Oetelaar, 2 Peter van Grinsven, 3 Sjaantje ….., 4 Erna Santegoeds, 6 Willion van Eck, 7 Dion van Dijk, 8 Connie v d Biggelaar, 9 Marij-Anne Simons, 10 Anita v.d. Oetelaar
Rij C: 1 Marcel van Houtum, 2 Rene v d Biggelaar, 3 Mirjam van Schaijk, 4 Haico van Schayk, 5 Dian van Alebeek, 6 Joep Beijnen, 7 Anita van Roosmalen, 8 Marijn v d Rijdt, 10 Rian Verhagen, 11 Ronald, 12 Marti Simons
Voorste rij D: 1 Carli Hermes, 2 Frank Witlox, 3 Henry v d Broek, 4 Anita Baijens (geb. 1962), 5 Frank v d Leest, 6 Anja v d Boogaard, 7 Karin van Roosmalen, 8 Erik v d Broek