Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Karolingische scherven

Uit Schijndelwiki
Versie door RuudH (overleg | bijdragen) op 25 aug 2020 om 11:19
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op basis van een door de gemeente Schijndel verleende omgevingsvergunning heeft de Archeologische Werk­groep van de Heemkundekring Schijndel in december 2017 de in deze vergunning geadviseerde archeologische waar­neming uitgevoerd in de Dr. Ariënsstraat.
De werkgroep verwachtte in eerste instantie geen bijzondere archeologische sporen aan te treffen. Verrassenderwijs werden in het vlak toch substantiële sporen waargenomen. Deze zijn opgemeten en gefotografeerd. Dit moest in drie uur tijd op zaterdagochtend worden uitgevoerd.
De structuren lijken te wijzen op de aanwezigheid van een huisplattegrond, waarbij in de paalsporen Karolingische scherven zijn aangetroffen. Dit lijkt de conclusie te rechtvaardigen dat de oorsprong van Schijndel plusminus vijf eeuwen verder terug in de tijd ligt. Daarnaast is het opvallend dat deze vestiging op een zandrug ligt waar deze meestal langs beken en rivieren worden aangetroffen.


tekening positie paalsporen
spoornummer soort beschrijving
2 slijpsteen slijpsteen
5 scherf Pingsdorf aardewerk
7 scherf Pingsdorf aardewerk met vage beschildering
8 scherf Pingsdorf aardewerk
8 slijpsteen slijpsteen
8 scherf Badorf aardewerk
8 scherf Badorf aardewerk
8 scherf Badorf aardewerk
8 scherf Badorf aardewerk
8 scherf Badorf aardewerk
8 scherf Pingsdorf aardewerk
8 scherf Mayen aardewerk
8 scherf Mayen aardewerk
8 scherf Mayen aardewerk
8 scherf Pingsdorf aardewerk
8 scherf Mayen aardewerk
8 scherf Mayen aardewerk
8 scherf Mayen aardewerk
10 scherf Badorf aardewerk
10 scherf Badorf aardewerk
10 scherf Pingsdorf aardewerk

De ligging van de sporen doet vermoeden dat hier sprake is van een huisplattegrond. Helaas verdwenen de sporen in de wand van de uitgegraven put, waarbij de veronderstelling gerechtvaardigd is dat deze zich voortzetten in het niet uitgegraven deel.
In totaal zijn 30 vondsten gedaan, waarvan de meeste in paalsporen zijn aangetroffen. De vondsten zijn onder te brengen in twee groepen; scherven en slijpstenen. In overleg met een medewerker van de afdeling SO/Erfgoed van ‘s-Hertogenbosch is door is door enkele paalsporen een coupe gezet om toch nog enig inzicht te krijgen in de aard van de sporen.

De gevonden paalsporen waren allen duidelijk afgetekend en gingen deels nog 20 – 30 cm onder het uitgegraven vlak dat op circa 175 cm onder het maaiveld lag. De meeste artefacten zijn aangetroffen in de paalsporen, met uitzondering van 1 Badorf en 1 Raeren scherf.

Doordat het merendeel van de vondsten in paalsporen zijn aangetroffen lijkt het aannemelijk dat de aardewerk scherven een indicatie geven van de minimale ouderdom van deze locatie binnen Schijndel. Hiermee zouden de eerste harde bewijzen van bewoning in de Karolingische tijd zijn aangetroffen.