Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Kapeleind

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kapeleind[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 29 juni 1954.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Kapeleind.
Voor meer details klik hier.
Kapeleind.
Voor meer details klik hier.

De huidige methode van het nummeren der woningen kan niet meer geacht worden te voldoen aan de eisen des tijds.
Herhaaldelijk is gebleken dat in een gebied waar de huizen genummerd zijn met een wijkletter, straten worden aangelegd. Deze straten worden dan van een afzonderlijke nummering voorzien.
Het gevolg daarvan is dan dat er een onderbreking komt in de staande wijknummering, wat tot moeilijkheden aanleiding geeft.
Om deze moeilijkheden op te heffen zou het nodig zijn om een gehele wijk te vernummeren, zodra daar een aantal nummers verdwijnt.
Het zal zonder meer duidelijk zijn, dat zulks met aanzienlijke kosten en veel moeite gepaard moet gaan.
Ook voor de betrokken inwoners en allerlei ambtelijke en andere instanties is het zeer hinderlijk als men de woningen al te dikwijls vernummert.
Gedurende de laatste tijd is in meerdere gemeenten reeds een andere methode terzake van de huisnummering toegepast.
Deze methode bestaat hierin, dat men de wijkletters laat vervallen en daarvoor in de plaats namen aan de daarvoor in aanmerking komende wegen geeft.
De gebieden waarin slechts enkele verspreide woningen of groepjes van huizen staan, geeft men de naam van dat gebied met een afzonderlijke nummering voor elk gebied.
Ter bevordering van het op een snelle wijze bepalen van de juiste plaats waar iemand woont, nummert men bij dit systeem, alle huizen welke aan een belangrijke weg staan, met de naam van die weg.
Met dit systeem bereikt men dat, zodra vernummering van een straat of gebied noodzakelijk wordt, dit slechts beperkt behoeft te blijven tot een straat of een gebied.

Aanvullende informatie:[2][bewerken | brontekst bewerken]

Een straat die zijn naam weer eer aan doet sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Toen werd daar, als herinnering aan de oude Antoniuskapel van Wijbosch, een klein kapelletje gebouwd naar een ontwerp van de Schijndelse architect Virgilius van Liempd. In het kapelletje, op de kruising van Kapeleind, Schoolstraat en Loosbraak, bevindt zich nog het oorspronkelijke ijzeren tabernakel uit de in de negentiende eeuw gesloopte Antoniuskapel. Bovendien staat er in het kapelletje een bronzen sculptuur van de Heilige Antonius van de hand van Niel Steenbergen, die deze herinnering levend houdt. Het kapelletje staat overigens niet exact op dezelfde plek als de kapel die in 1428 werd gebouwd in het Wijbosch. Deze was te vinden op de tegenoverliggende hoek van deze kruising. Sinds 1800 was de kapel niet meer in gebruik en in 1850 werd ze gesloopt. Van de stenen zijn twee huizen gebouwd. Het klokje van de kapel hing nog tot 1944 aan de Wijbossche pastorie. Toen is het door de Duitsers weggehaald. De kapel is gewijd aan Sint Antonius abt. Deze heilige werd geboren als kind van rijke ouders. Toen Antonius twintig jaar was, stierven zijn ouders. Hij gaf alle bezittingen aan de armen en trok zich in eenzaamheid in de woestijn terug. Later voegden andere christenen zich bij hem en vormden een van de eerste gemeenschappen van monniken in zijn klooster van Sint Antonius in de Oostelijke Woestijn van Egypte. Hij was de eerste monnik die vele volgelingen kreeg en staat daarom bekend als de vader van het kloosterleven. Zijn bijnaam "Antonius met varken" ontstond in de Middeleeuwen. De Antonieten, leden van de naar hem genoemde orde die de zorg voor de zieken op zich namen, mochten hun varkens vrij laten rondlopen als vergoeding voor hun ziekenzorg. Antonius is de patroonheilige van de wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemers, zakkendragers, zwijnenhoeders, varkens en huisdieren en patroon tegen de pest en andere ziekten en tegen veeziekten.

De eerste huisnummers van het Kapeleind in 1954[3]:[bewerken | brontekst bewerken]

Meteen bij het benoemen van het Kapeleind werden de eerste huisnummers op 15 augustus 1954 toegekend. Zie voor een compleet overzicht de desbetreffende vernummeringslijst.

Nr. Oude straat/buurtschap Nr. Voorletters Tussenvoegsel Achternaam Opmerking
1 Wijbosch G 88 J.J. Smits
2 Wijbosch G 89 A. Smits
3 Wijbosch G 87 W. Smits
5 Wijbosch G 86 A. Broks
6 Wijbosch G 84 H.W. Verhagen
7 Wijbosch G 85 G. van den Vorstenbosch
9 Wijbosch G 83 J. Hoogzaad
11 Wijbosch G 82 P.C. van de Heijden

Bewoners van het Kapeleind in 1967[4]:[bewerken | brontekst bewerken]

Het Kapeleind behoorde bij de Servatiusparochie Wijbosch.

Nr. Voornaam Tussenvoegsel Achternaam Opmerking
1 Ant. Smits
2 Ant. van der Doelen
3 Johan Kluijtmans
4 Petr. A. van der Doelen
5 Adr. Broks
5 Joh. Broks Inwonend
6 Joh. J. Smits
7 Joh. W.A. den Ouden
8 Hendr. W. Verhagen Doorgehaald
8 Matth. J. Verhagen
9 Mart. van Gaalen Wed. Hoogzaad/doorgehaald
9 Willem Kaan
11 Ant. H. van der Schoot
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 17 maart 2011
  3. Vernummering woningen per 15 augustus 1954
  4. Huisnummerregister Schijndel 15 april 1967 (BHIC 4514/4515)