Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Johannes van Kampen (1892 - 1950)

Uit Schijndelwiki
Versie door Jovanderaa (overleg | bijdragen) op 1 mei 2020 om 13:36 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== '''Johannes van Kampen (1892 – 1950)''' == Johannes (Jan) van kampen werd geboren op 7 februari 1892 in Rietveld, zoon van Cornelis van Kampen geboren in Lins...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Johannes van Kampen (1892 – 1950)

Johannes (Jan) van kampen werd geboren op 7 februari 1892 in Rietveld, zoon van Cornelis van Kampen geboren in Linschoten (1857 – 1917) van beroep arbeider en Geertrui Hage geboren in Woerden (1851 – 1938), als jongste kind in een gezin van drie kinderen waarvan een dood werd geboren een kind werd geboren uit een eerder huwelijk van Cornelis van Kampen en Maria van Leeuwen. Jan, van beroep wagenmaker, overleed op 13 januari 1950 in Schijndel.

Jan trouwde op 14 mei 1917 in Schijndel met Wilhelmina Verhagen.

Wilhelmina (Mina) Verhagen werd geboren op 15 september 1894 in Schijndel (Heikant), dochter van Adriaan Verhagen geboren in Schijndel (1860 – 1914) van beroep stroodekker/ varkensslager en Hendrika Eijmers geboren in Sint Michielsgestel (1864 – 1921), als tweede kind in een gezin met 10 kinderen waarvan er drie vroegtijdig overleden. Mina overleed op 3 februari 1976 in Schijndel.

Kinderen uit het huwelijk van Jan en Mina:

  1. Cornelis Adrianus van Kampen geboren op 28 augustus 1917 in Schijndel (Pompstraat).
  2. Adrianus Cornelis van Kampen geboren op 14 april 1919 in Schijndel.
  3. Henrica Geertruida van Kampen geboren op 5 februari 1921 in Schijndel, overleden op 20 augustus 1921 in Schijndel.

Tijdens de mobilisatie-periode van de Eerste Wereldoorlog werden de Gele Rijders van 1916 tot en met 1919 in Schijndel gelegerd. Jan was een van deze in Schijndel gelegerde soldaten die in Schijndel bleven wonen. Jan van Kampen behoorde eigenlijk tot het korps der Rode Huzaren, welk korps in de jaren van de Eerste Wereld Oorlog te Veghel gelegerd was. Jan van Kampen, was van beroep rijtuigen/wagenmaker. En aangezien er bij het in Schijndel gelegerd Korps Rijdende Artillerie een wagenmaker ontbrak, werd de huzaar Jan van Kampen naar Schijndel gedirigeerd en tot Gele Rijder gebombardeerd. Aanvankelijk werd hij ingekwartierd bij de Schijndelse wagenmaker Dorus Heesters, vader van onze kunstschilder Jan J.H. Heesters, die in de Pompstraat zijn bedrijf had. (nu Jan Heestershuis). Maar het " boterde" niet zo goed tussen de vrouw van Dorus Heesters en Jan van Kampen, dus werd Jan overgeplaatst naar bakker Ruys aan het Kerkplein. Als werkplaats werd hem toen een gedeelte van de klompenmakerij van Lammers toegewezen. Al was Jan van Kampen dan uit de Pompstraat "verbannen", weg te houden was hij daar niet. Een paar honderd meter voorbij wagenmaker Dorus Heesters, in de slagerij van Verhagen, had van Kampen een aardig meisje ontdekt. Jan was weldra verkikkerd op dat meisje en wist haar over te halen met hem te trouwen. Na zijn diensttijd is Jan van Kampen in de Groote Straat (nu Hoofdstraat 18) een eigen wagenmakerij begonnen. Eind twintiger jaren breidde hij zijn bedrijf uit en vestigde zich in de Voortstraat. Uit zijn huwelijk met Mina Verhagen werden vier zonen (Cor, Janus, Jan en Wim) en twee dochters (Truus en Jet) geboren. Op 13 januari 1950 stierf Jan van Kampen als eerste van de in Schijndel achtergebleven "Gele Rijders". Jan was toen nog geen 58 jaar oud.