Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Johannes Henricus Heesters (1893 - 1982)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johannes Henricus Heesters
Johannes Henricus Heesters 01.jpg
Jan Heesters, Kunstschilder. 08-01-1893 / 25-09-1982.
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Henricus Heesters
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 8 januari 1893
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 25 september 1982
Partner(s) Maria Gijsberdina Francisca Wilhelmina van Eert
Beroep(en) Kunstschilder
Bidprentje Johannes Henricus Heesters (1893-1982).

Maria Gijsberdina Francisca W. van Eert (1908-1980) 01.jpg Maria Gijsberdina Francisca W. van Eert (1908-1980).

Johannes Henricus (Jan) Heesters[bewerken | brontekst bewerken]

Johannes Henricus Heesters, kunstenaar, werd op 8 januari 1893 in Schijndel geboren als zoon van de wagenmaker Theodorus Heesters en Allegonda Reijs.
Jan moest eigenlijk zijn vader als wagenmaker opvolgen. Op school bleek dat hij een aanleg voor tekenen had, maar die lessen vond hij maar saai. Omdat hij zijn vader zou opvolgen volgde hij een opleiding in technisch tekenen. Daardoor ontdekte hij dat hij liever kunstschilder wilde worden.

Hij volgde de opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en werd vervolgens tekenleraar in Tilburg en Den Bosch. In die tijd bekwaamde hij zich in tekentechnieken zoals graveren, lithograferen en etsen.
In 1922 ging hij op studiereis naar Parijs en Italië. Ondanks dat hij in Parijs een eigen tekenatelier had bracht zijn reislust hem naar Noord-Afrika. Op deze reis maakte hij met name veel tekeningen. Zijn reislust hield stand toen hij weer als tekenleraar werkte in Nederland; hij ging nog regelmatig op reis.

Jan Heesters was Brabander in hart en ziel. Daarbij hechtte hij aan oude gebruiken. Dat is zichtbaar in zijn werk waarin boerderijen, landschappen en Schijndelse tradities regelmatig zichtbaar zijn. Door de snelle veranderingen in Nederland en ook in Schijndel na de Tweede Wereldoorlog reisde Jan Heesters om te schilderen naar België en Frankrijk, waar volgens hem de tradities beter in ere werden gehouden.
Inspiratiebronnen voor hem waren vooral Vincent van Gogh en zijn vrouw, de Veghelse Maria van Eert (1908 - 1980). Zij is op verschillende van zijn werken te zien. In de periode dat ze samen veel reizen maakten werden zijn werken lichter van toon.

Zijn huwelijk met Maria G.F.W. van Eert bleef kinderloos.
Hij overleed te Schijndel op 25 september 1982 in zijn geboortehuis.
Het huis met inboedel liet hij na aan de gemeente Schijndel op voorwaarde dat het als museum opengesteld zou worden. In 1984 werd zijn wens ingewilligd en werd het huis geopend onder de naam “Jan Heestershuis”, Pompstraat 17.


Bij Koninklijk Besluit is de heer Heesters in 1981 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. [1]
In dankbare bewoordingen memoreerde burgemeester Scholten het vele dat de heer Heesters als leraar heeft gedaan voor de jongeren en speciaal prees hij het mooie feit dat hij zijn grote kunstbezit aan de gemeente had willen schenken.

Video’s[bewerken | brontekst bewerken]

Video Jan Heesters, kunstschilder
Video Jan Heestershuis

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Gemeentebestuur Schijndel 1960 - 1990, BHIC 5183/4024 (1980 - 1984)