U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Jan Johannes van den Heuvel (1886 - 1976)
Jan Johannes van den Heuvel (1886 - 1976)[bewerken | brontekst bewerken]
Gouden bruiloft Van den Heuvel – Smits[1][bewerken | brontekst bewerken]
Het is weer meimaand en dat betekent weer een aantal gouden en zilveren huwelijksfeesten in Schijndel. Was het vorige week feest in de Bunderstraat nu zal het dan in een andere parochie zijn. In de komende weken zijn er nog meer oudjes die 50 jaar lang het huwelijksbootje bevaren hebben dat ons toevallig bekend is doch er zijn beslist nog meerdere paartjes die dat mooie feit kunnen gedenken doch daaraan vaak liever geen ruchtbaarheid aan geven.
Zo is nu de Hoevenbraaksestraat zich aan het opmaken voor het gouden paar Jan Johannes van den Heuvel en Johanna Maria Smits en deze buurt kennende zal men er beslist wel voor zorgen dat het een echte Schijndelse gouden bruiloft zal worden.
Nu, beide oudjes hebben het heus wel verdiend want beiden hebben in hun huwelijk veel gezwoegd voor hun dagelijks brood en daarbij zijn hun enorme teleurstellingen niet onthouden.
Jan, 80 jaar oud, een heel bekende figuur uit de Heikant en die het grootste gedeelte gewoond heeft langs de Stationsstraat (destijds nummer 42) begon als boerenknecht reeds op elfjarige leeftijd. In 1903 stapte hij over op het klompenmakersvak, welk vak hij uitoefende tot 1919 en intussen trouwde. Hij werkte toen bij Adr. Wouters, doch in dat jaar werd dit bedrijf opgeheven en ging hij over in de handel en daarvan kent Jan iedereen het beste, zeker van vóór de oorlog. De eierhandel trok hem het meeste aan maar de kippenhandel nam hij er terloops bij alsook de textiel. Later volgde zijn snoepkraam die bekend is bij velen van de kermissen en markten. De boer was natuurlijk zijn beste klant doch op de verschillende markten en speciaal Eindhoven-markt, maakte hij wekelijks goede zaken. Onlangs bij het 50-jarig bestaan van de voetbalclub Schijndel, moesten wij nog aan zijn gezin denken want Jan met zijn vrouw en kinderen hebben vele jaren de kraam gehad op het voetbalterrein en moest ook voor de thee in de rust zorgen die toen met een grote ketel gehaald moest worden bij Jan Speeks en bijna koud was als de spelers die werd geserveerd. Hij stond met zijn snoep/drank/fruit kraam reeds op het terrein bij Van Geffen later aan de Wissel en zelfs nog een tijdje op het sportpark De Hooge Akkers, toen er nog geen kantine was. Dat is altijd een leuke tijd voor hem geweest, zoals hij zegt. Na de oorlog, toen het betreffende pand afgebroken moest worden, verhuisde hij naar het huidige pand Hoevenbraaksestraat 25 alwaar hij nog een tijdje deed in kalveren- en kippenhandel, doch sedert jaren geniet hij van het bijhouden van tuintjes.
De gouden bruid is uit Veghel afkomstig en begon aanvankelijk als dienstbode. Later werd zij fijnstrijkster bij de toen nog jonge firma Rath en heeft als zodanig heel wat van die oude poffers gestreken, volgens haar zeggen. In haar huwelijk trok zij met Jan steeds mee op naar de verschillende markten, kermissen en dergelijke en werkte eveneens voor de boer door de door haar man verkochte lappen om te werken tot broeken, hemden en dergelijke.
Zoals gezegd kwamen zij in 1920 aan de Stationsstraat te wonen bij de grootouders en hebben 40 jaren onder Wouters gewoond, zoals men dat zegt en tot op heden tien jaren in een gemeentewoning.
Jan is nog kerngezond en een echte voetballiefhebber want hij slaat geen wedstrijd over. De bruid heeft in januari weliswaar nog een zware operatie ondergaan doch voelt zich nog best.
Ondanks het sjouwersleven dat hun een behoorlijke kostwinning gaf om het gezin van 5 kinderen te onderhouden (3 jongens en 2 meisjes) sloeg de oorlog ook hard toe. Want naast de vele materiële schade aan zijn woning verloren zij in één week tijds in 1944 (HB:26 september en 29 september!) de twee oudste jongens en wel Adrie (25 jaar) door granaatscherven in de Hoofdstraat en Jacques (23 jaar) vermoedelijk door een kogel vanuit de kerktoren afgeschoten. De andere zoon Antoon werkte toen zoals vele anderen noodgedwongen in Duitsland. Wij kunnen ons indenken wat dit verlies voor hen betekende.
Dit alles hoopt men echter maandag 22 mei even te vergeten en zal het feest geven voor dit gelukkige paar. Om 10 uur is er een gouden jubilé mis in de Pauluskerk waarna er een receptie volgt in Hotel De Zwaan van 2.00 tot 3.30 uur. Des avonds hoopt de Kon. Harmonie St. Cecilia de gebruikelijke serenade te brengen. Ongetwijfeld wordt het een onvergetelijke dag voor het gelukkige gouden paar evenals voor de gehele familie.
Bronnen, noten en/of referenties
|