Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hubertus Marinus den Otter (1925 - 2017)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hubertus Marinus den Otter den Otter
Hubertus Marinus den Otter (1925 - 2017).jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Hubertus Marinus den Otter
Roepnaam Huub
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 19 april 1925
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 29 maart 2017
Partner(s) Annie (Zus) Rijkers‏‎
Beroep(en) fabrieksarbeider

Hubertus Marinus (Huub) den Otter [1][bewerken | brontekst bewerken]

Zoon van: Marinus den Otter en Hendrika Antonia van de Ven
Geboren: 19 april 1925 te Schijndel
Toenmalig adres: Heikant 22
Legerplaats: Maastricht
Legeronderdeel: 3 - 3 - 14 R.I.
Legernummer: 250419148
Rang/functie: soldaat/brenschutter
Datum vertrek naar Nederlands-Indië: 22 oktober 1946
Naam van de boot: Tabinta
Verblijf op: West Java
Datum terugkomst: 20 februari 1950
Naam van de boot: Johan van Oldenbarnevelt
Laatst bekende woonplaats: Schijndel
Overleden: 29 maart 2017 te Schijndel

Herinneringen van Huub[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 mei 1946 voor de vervulling van mijn dienstplicht opgekomen in de Tapijnkazerne te Maastricht. Daar ben ik ingedeeld bij 3 - 14 - R.I. van de 7 december divisie. Na een opleiding van zes maanden zijn wij met de boot "Tabinta" vertrokken naar Nederlands-Indië.
Na 23 dagen kwamen we, via Port Said, in Batavia aan. Daar werden we gelegerd in de kazerne aan de Berelaan en kregen we tot taak het bewaken van de krachtcentrale en het vliegveld Kemajorum. Later zijn we over de Poentjak, een berg van 2800 meter, gereden naar "Het Zwarte Schaap" in Tjibeutrum. Hier werden we gelegerd en kregen we tot opdracht het bewaken van het gebied.
In 1947 werden we ingezet bij de politionele actie van Soekaboemi Garoet, Tashikmala Banajar Tganisan Ameunpeuk. Voor onze eigen veiligheid was het nodig, dat er veel patrouille gelopen werd om de omgeving rustig en veilig te houden. Er was namelijk veel actie en het slapen schoot er ook wel eens bij in. Deze maatregelen waren nodig om te voorkomen, dat we onverhoeds beschoten zouden worden. We kenden er goede en slechte dagen met veel angst en zweet. Desondanks hebben we er vele herinneringen aan over gehouden. Met plezier denk ik dan ook terug aan de vele prachtige "omzwervingen", wanneer we van stad naar stad gingen. Deze gedachte vergezelde ons bij onze terugkeer naar Nederland in februari 1950.
Het thuisfront hield gedurende de jaren, dat wij in Nederlands-Indië verbleven, contact met "de Schijndelse jongens". Op die manier bleven we op de hoogte van het reilen en zeilen in Schijndel. Naast deze prettige informatie zorgde het thuisfront ook nog voor verdere verzorging der militairen, die dat zeer op prijs stelden.

Koninklijke onderscheiding [2][bewerken | brontekst bewerken]

De heer Den Otter begon bij Jansen de Wit op de afdeling cotton om "op te stoten", waarna hij cottonbreier werd. Na enkele overplaatsingen van de ververij naar de standaardbreierij werd hij na de laatste reorganisatie toegevoegd aan de algemene dienst, waar hij het display-magazijn beheert.
Vanwege zijn 40-jarig dienstverband ontving hij in 1979 de eremedaille in brons verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Herinneringsboek van Schijndelse militairen in Nederlands-Indië "Hop en Palmen"
  2. Gemeentebestuur Schijndel 1960 - 1990, BHIC 5183/4026 (1971 - 1979)