Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Hotel De Zwaan

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 81: Regel 81:
Goyaerts was een Schijndelaar van geboorte (1.1.1849). De bekendheid van zijn hotel, dat samen met [[Hotel de Gouden Leeuw]] aardig wat hotelgasten te logeren kon hebben, groeide en groeide en vele kooplieden maakten graag gebruik van deze nieuwe accommodatie, waar ze ook hun paarden konden stallen. Het hotel beschikte destijds over de nodige bedsteden met deuren, die aan de achterzijde van de grote gelagkamer stonden en waar men zich in alle rust kon terugtrekken.
Goyaerts was een Schijndelaar van geboorte (1.1.1849). De bekendheid van zijn hotel, dat samen met [[Hotel de Gouden Leeuw]] aardig wat hotelgasten te logeren kon hebben, groeide en groeide en vele kooplieden maakten graag gebruik van deze nieuwe accommodatie, waar ze ook hun paarden konden stallen. Het hotel beschikte destijds over de nodige bedsteden met deuren, die aan de achterzijde van de grote gelagkamer stonden en waar men zich in alle rust kon terugtrekken.


Gedurende de nacht werden de deuren van de bedsteden overigens opengezet, Vanaf 1869, toen de bovenverdieping eenmaal was gerealiseerd sliepen de gasten op kamers. Overdag bezochten de kooplieden met hun rijtuig de middenstanders in de regio en keerden dan ’s avonds weer bij de Zwaan terug. Uit vroegere verhalen is bekend dat sommigen vlot ’n hele week te gast waren. De grote paardenstal bood ruimte aan de paarden van de gasten, maar de nieuwe hotelhouder hield er zelf ook een paarden- en rijtuigenverhuur op na. Als men bedenkt dat vanaf 12 mei 1874 het [[Duits Lijntje]] Schijndel aandeed, veel kooplieden gebruik maakten van dat nieuwe vervoermiddel en op [[Station Schijndel]] met een rijtuig werden afgehaald om naar hotel de Zwaan te gaan, was dit voor Goyaerts en zijn opvolgers met 75 cent per rit een mooie bijverdienste. Bij de koop in 1887 was tevens bedongen, dat in een ruimte bij het hotel een waag geïnstalleerd werd voor het wegen van klein vee, graanzakken, hopzakken en wat dies meer zij. In het waaggebouwtje hing destijds een balansweegschaal met ijzeren gewichten. Aan de ene zijde hing een bak met een stevig latwerk waarin bv. varkens, schapen, geiten etc. gewogen werden en aan de andere zijde het plateau met diverse soorten gewichten. De waag was overigens eigendom van de gemeente Schijndel. Op basis van een gemeentelijke belastingverordening mocht de beëdigde waagmeester als weegloon van een varken of jong kalf 15 cent rekenen. Dat weegloon werd echter met een stuiver verhoogd als men iets wilde laten wegen tussen 10 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens. Niet zo vreemd als men bedenkt dat handelaren soms in alle vroegte al op pad moesten gaan om tijdig in ’s-Hertogenbosch of in Eindhoven of in naburige dorpen de markten te bezoeken.  <br>
Gedurende de nacht werden de deuren van de bedsteden overigens opengezet, Vanaf 1869, toen de bovenverdieping eenmaal was gerealiseerd sliepen de gasten op kamers. Overdag bezochten de kooplieden met hun rijtuig de middenstanders in de regio en keerden dan ’s avonds weer bij de Zwaan terug. Uit vroegere verhalen is bekend dat sommigen vlot ’n hele week te gast waren. De grote paardenstal bood ruimte aan de paarden van de gasten, maar de nieuwe hotelhouder hield er zelf ook een paarden- en rijtuigenverhuur op na. Als men bedenkt dat vanaf 12 mei 1874 het [[Duits Lijntje]] Schijndel aandeed, veel kooplieden gebruik maakten van dat nieuwe vervoermiddel en op het station met een rijtuig werden afgehaald om naar hotel de Zwaan te gaan, was dit voor Goyaerts en zijn opvolgers met 75 cent per rit een mooie bijverdienste. Bij de koop in 1887 was tevens bedongen, dat in een ruimte bij het hotel een waag geïnstalleerd werd voor het wegen van klein vee, graanzakken, hopzakken en wat dies meer zij. In het waaggebouwtje hing destijds een balansweegschaal met ijzeren gewichten. Aan de ene zijde hing een bak met een stevig latwerk waarin bv. varkens, schapen, geiten etc. gewogen werden en aan de andere zijde het plateau met diverse soorten gewichten. De waag was overigens eigendom van de gemeente Schijndel. Op basis van een gemeentelijke belastingverordening mocht de beëdigde waagmeester als weegloon van een varken of jong kalf 15 cent rekenen. Dat weegloon werd echter met een stuiver verhoogd als men iets wilde laten wegen tussen 10 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens. Niet zo vreemd als men bedenkt dat handelaren soms in alle vroegte al op pad moesten gaan om tijdig in ’s-Hertogenbosch of in Eindhoven of in naburige dorpen de markten te bezoeken.  <br>


=== '''De Zwaan tijdens en na de Eerste Wereldoorlog''' ===
=== '''De Zwaan tijdens en na de Eerste Wereldoorlog''' ===
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)