Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hopstraat 8

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Langgevelboerderij.
Hopstraat 08 - 02.jpg
Hopstraat 8.
Gebruik Bedrijfsruimte.
Gereed In 1904 herbouwd.
Monument status Gemeentemonument GM7269.
Bouwpartners
Eigenaar J.T. Hellings (1993)

Hopstraat 8[1][bewerken | brontekst bewerken]

Langgevelboerderij.

Baksteen, hardsteen dorpels. Rechte steekankers. T-vensters met luiken, paneeldeur. Zijgevel laaddeur met flankerend twee maal vierruits raampje.
Afgewolfd zadeldak met riet en voet van pannen.
Bakhuis.
Schuur: wolf/zadeldak, Muldenpannen. Baksteen.
Meidoornhaag, fruitbomen.
Gaafheid, cultuurhistorische waarde.
In 1904 herbouwd.

Beschrijving uit de gemeentelijke monumentenlijst 1993.[2][bewerken | brontekst bewerken]

Typering, situering en bouwgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Hopstraat heeft, ondanks de oprukkende nieuwbouw, haar landelijke karakter met verspreide boerenbedrijven en oude akkers goeddeels behouden. De langgevelboerderij van Hopstraat 8 ligt met de nokas loodrecht op de straat en heeft een siertuin aan de voorzijde. Links terzijde van het woongedeelte staat een bakhuis met put, en aan de rechterzijde een varkenshok gecombineerd met karschop. Hiervoor ligt de moestuin.
Achter op het erf staat een gepotdekselde houten trekker schuur. Verspreid over het erf staan zes notenbomen.
De boerderij is na een brand in 1904 herbouwd. De zichtbare schade aan het pand is hoofdzakelijk veroorzaakt in de Tweede Wereldoorlog. Het rechter gedeelte van de voorgevel en de gehele achtergevel moesten worden hersteld, evenals deuren en luiken.
Het pand is nog steeds in gebruik als boerderij.

Hopstraat.

Beschrijving van het exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

De bakstenen boerderij met rechte muurankers wordt overkapt door een riet gedekt wolfdak met een voet van blauwe oudhollandse pannen waaronder over de gehele lengte van de zijgevels een muize- en bloktandlijst.
Het woongedeelte heeft zes identieke T-schuiframen met gedeeld bovenlicht, grijs geverfde kunststenen dorpels, rechte strekken en donkergroene houten luiken. Boven drie van dergelijke vensters in de voorgevel, wordt een donkergroen houten laadluik geflankeerd door twee openslaande kruisvenstertjes.
De ingang van het woongedeelte - een bruine naoorlogse paneeldeur met hardstenen dorpel - bevindt zich in de rechter zijgevel tussen twee T-schuifvensters. Twee vensterluiken met het originele hang- en sluitwerk hebben de oorlog overleefd. In het bedrijfsgedeelte is links en rechts van de opgeklampte staldeur, met kraalprofiel en gedeeld bovenlicht, een getoogd negenruits ijzeren stalraam aangebracht. Verder geven drie opgeklampte dubbele deuren respectievelijk toegang tot een ruimte met een melktank, de voormalige deel en de schuur (tas).
In de vernieuwde achtergevel is alleen een rond zoldergat aangebracht. Het woongedeelte van de linker zijgevel heeft één T-schuifvenster en een (nieuw) zesruits venstertje boven het kelderraampje. Het bedrijfsgedeelte telt zes ijzeren stalramen, waarvan twee getoogd en negenruits en vier rechte zesruits ramen. Twee groene opgeklampte staldeuren zijn voorzien van kraalprofiel en gedeelde bovenlichten.
Het vrijstaande bakstenen bakhuis met zadeldak (aan één zijde gedekt met blauwe oudhollandse pannen, aan de andere zijde met blauwe muldenpannen) ligt met de nokas parallel aan de straat. De gevel die naar de boerderij is gericht, is voorzien van een groene opgeklampte deur, een vierruits venster en duivengaten in de top (ook aan de achterzijde). Beide zijgevels hebben een muizetandlijst onder de dakrand en een ijzeren stalraam.
Het vrijstaande varkenshok annex karschop aan de rechterzijde van de boerderij is grotendeels vernieuwd. Op het wolfdak liggen blauwe muldenpannen. Een opgeklampte dubbele deur in een terugspringend gedeelte geeft toegang tot de karschop. Twee opgeklampte staldeuren geven toegang tot het voormalige varkenshok.

Beschrijving van het interieur.[bewerken | brontekst bewerken]

Het interieur van het woonhuis is grondig gewijzigd. Slechts een klein gedeelte achter in het huis (de gang naar de stal, de achterkeuken, de kelder en de opkamer) heeft nog de oorspronkelijke opzet en de originele paneeldeuren met ovale houten deurknoppen, tegelvloeren, granito aanrecht met paneeldeurtjes en zoldering van moerbalken en spreidsel.
De oorspronkelijke breedte-indeling van het bedrijfsgedeelte (achtereenvolgens stal, deel en schuur) is deels gewijzigd. Achter de (grup)stal is de linkerhelft in de lengterichting tot stal omgevormd. De rechterhelft wordt ingenomen door een ruimte voor melkopslag en een stal voor kleinvee (gedeeltelijk nog potstal). Alleen het achtergedeelte heeft nog een (hooi)zolder. De constructie wordt gevormd door een eikenhouten ankerbalkgebint.

Motivatie tot plaatsing op de monumentenlijst[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de weinige gave en nog in gebruik zijnde boerderijen in de bebouwde kom van Schijndel.
Het exterieur van het object is een goed voorbeeld van het langgeveltype.
Het interieur daarentegen heeft enkele veranderingen ondergaan.
Het erf met bebouwing, beplanting en tuinen vormt een karakteristiek geheel in een karakteristieke omgeving.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. MIP gemeente Schijndel 1990, bladzijde 52
  2. Gemeentelijke monumentenlijst 1993