Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hoofdstraat 94-96

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Winkelpand Harrie van Heertum
Hoofdstraat 94-96 - 01.jpg
Hoofdstraat 94-96
Gebruik Winkel -woonhuis
Gereed c.a. 1870
Bouwpartners
Eigenaar H.L.W. Vugs (1993)

Beschrijving uit de gemeentelijke monumentenlijst 1993.

Winkel en woonhuis van Harrie van Heertum.
Voor meer details klik hier.
Tabakswinkel en stoffenzaak.
Voor meer details klik hier.

Typering, situering en bouwgeschiedenis

Hoofdstraat 94;96 is een langgerekt, tweelaags pand met een zadeldak, dat aan de achterzijde voor één derde deel laag is aangezet. Het pand staat in de rooilijn met de nokas parallel aan de straat. Aan de rechterzijde ligt het vrij. Hier heeft tot 1945 een straatje gelopen dat uitkwam op de toenmalige Kerkstraat tegenover de kerk.
Het gebouw dateert van omstreeks 1870. De winkelpui is later toegevoegd. Het gehele pand wordt op dit moment verbouwd tot winkel.

Beschrijving van het exterieur

De handvorm bakstenen voorgevel heeft over de gehele breedte een hardstenen plint en een donkergroene geprofileerde kroonlijst. Het rechter derde deel van de voorgevel is van machinale baksteen.
Hoofdstraat 94 heeft op de begane grond een winkelpui met portiek. De plint, de flankerende 'pilasters' en de afsluitende lijst aan de bovenzijde zijn van hardsteen. De latei van de pui is van hout. De 'pilasters' zijn voorzien van verticale groeven en smeedijzeren beslag op de fantasie kapitelen. De houten etalages met glas-in-lood bovenlichten en de paneeldeur met glas-in-lood bovenlicht kunnen worden afgesloten met houten rolluiken. Het glasraam van de deur heeft een gegraveerde voorstelling van een vaas met planten en bloemmotieven en twee griffioenen aan de zijden.
De begane grond rechts van de winkelpui wordt ingenomen door een paneeldeur met glas-in-lood bovenlicht en twee schuiframen met glas-in-lood bovenlichten aan weerszijden daarvan.
Op de bovenverdieping zijn op regelmatige afstand zes vierruits schuifvensters aangebracht. Alle vensters zijn voorzien van hardstenen dorpels en strekken met schouders. Alle kozijnen zijn donkergroen geschilderd.
De rechter zijgevel met gepleisterde plint is voorzien van veel rechte muurankers. In het midden bevindt zich een semi-opgeklampte deur met bovenlicht en een zesruits schuifvenster met luiken, beide met een rechte strek. Op de verdieping is een venster (of laadluik?) dichtgezet. Onder de dakrand is een bloktandlijst ingemetseld. Op de nok staat een vernieuwde schoorsteen met insnoeringen.
Het zadeldak is met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt en heeft een lage aanzet aan de achterzijde.

Motivatie tot plaatsing op de monumentenlijst

Het pand heeft (nog) een gaaf exterieur met bijzondere winkelpui en karakteristieke lage aanzet aan de achterzijde.
De doorbraak aan de rechterzijde is het restant van een verdwenen straat.

Overige afbeeldingen.