Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hoofdstraat 85

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herenhuis - winkel.
Hoofdstraat 085 - 01.jpg
Hoofdstraat 85.
Gebruik Winkel en woonhuis.
Bouwstijl Eclecticisme.
Monument status Gemeentemonument GM7257.
Bouwpartners
Eigenaar G.M. Vousten (1993)

Hoofdstraat 85 [1][bewerken | brontekst bewerken]

Herenhuis - winkel.

Eclecticisme.
Baksteen, rozetvormige muurankers (gietijzer). Hardstenen dorpel, gepleisterde plint. Geprofileerde sierlijst langs ramen en voordeur met ornamentversiering, stolpramen boven. schuiframen onder, met hardstenen dorpel.
Schilddak, verbeterde Hollandse dakpan.
Gaafheid, detaillering.

Beschrijving uit de gemeentelijke monumentenlijst 1993.[2][bewerken | brontekst bewerken]

Geprofileerde sierlijst langs ramen en voordeur met ornamentversiering.

Typeríng, situering en bouwgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het aan de rechterzijde ingebouwde tweelaags herenhuis staat in de rooilijn van de Hoofdstraat, met de nokas van het schilddak loodrecht daarop. De kern van het pand is mogelijk ouder dan de voorgevel. De voorgevel die van omstreeks 1880 is een voorbeeld van Eclecticisme.
In 1987 bestond er voor dit perceel een ver gevorderd nieuwbouwplan van een winkel met bovenwoning. Dit plan werd in 1991 gewijzigd in een renovatie van het bestaande pand. De gevels werden wit geschilderd, het dak kreeg betonnen sneldekpannen en het interieur werd grondig gewijzigd. Het voormalige herenhuis herbergt nu een cadeauwinkel op de begane grond met een open trapverbinding naar de kelder en een bovenwoning op de verdieping en zolder.

Beschrijving van het exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

De handvorm bakstenen gevels en het pleisterwerk zijn wit, de deur en kozijnen zijn donkergroen geschilderd. Een gepleisterde plint reikt tot de hardstenen dorpellijst in de voorgevel. Deze lijst wordt rechts onderbroken door een vernieuwde paneeldeur met gietijzeren rooster en deurkalf met palmettenlijst. De deur wordt - evenals de twee schuiframen op de begane grond - omgeven door een gestucte, geprofileerde, geschilderde omlijsting met een kuif in de vorm van een schelpachtig siermotief (rocailli). De bovenlichten zijn voorzien van vernieuwd glas-in-lood met een centraal ovaal waarin het beeldmerk van de winkel is afgebeeld. Het glas-in-lood en de sierkuiven ontbreken bij de twee stolpramen met gedeeld bovenlicht op de verdieping.
De houten gootlijst, die in de linker zijgevel doorloopt tot aan de eerste steunbeer, wordt ondersteund door klosjes met daartussen kleine gietijzeren rozetten. Op de voorgevel zijn bovendien vier gietijzeren schotelankers aangebracht.
Een nieuwe ijzeren poort aan de straatzijde geeft toegang tot een plaatsje aan de linkerzijde van het pand. De zijgevel aan dit plaatsje is voorzien van meerdere rechte muurankers en wordt over de gehele hoogte gestut door twee forse steunberen. Op de begane grond bevindt zich een glas-in-lood halfvenster met een afgeschuinde bakstenen dorpel boven een kelderrooster. Een vernieuwde vleugeldeur tussen de steunberen geeft toegang tot de winkel. Op de bovenverdieping is één zesruits venster aangebracht.

Motivatie tot plaatsing op de monumentenlijst[bewerken | brontekst bewerken]

Ondanks de veranderingen die het pand onlangs heeft ondergaan (voornamelijk in het interieur maar ook aan het exterieur), blijft het een belangrijk beeldbepalend element voor de omgeving met een gave detaillering in eclectische stijl.
Het is één van de weinige 19de eeuwse panden in de omgeving van de Markt die de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. MIP gemeente Schijndel 1990, bladzijde 51
  2. Gemeentelijke monumentenlijst 1993