Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hoofdstraat 83

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Winkel met woonhuis.
Hoofdstraat 083 - 01.jpg
Hoofdstraat 83.
Gebruik Winkel en woonhuis.
Gereed 1933.
Bouwstijl Huis: Traditionalisme, Pui: Art Deco.
Monument status Gemeentemonument GM7256.
Bouwpartners
Architect P.J. van de Ven
Eigenaar Erven P.A. Vugts (1993)

Hoofdstraat 83[1][bewerken | brontekst bewerken]

Winkel; Woonhuis 1933.

Huis: Traditionalisme, Pui: Art Deco.
Machinale baksteen, winkelpui hout. Glas-in-lood bovenlichten.
Schilddak, pannen.
Winkelinterieur geheel gaaf met houten laadjes en rolschuiflaadjes. Gietijzeren papierrolhouder en vitrines. Zeldzaam voorbeeld van gaaf en verzorgd bij elkaar horend in- en exterieur van winkel.
In het bovenlicht boven de deur is in een ovaal medaillon het huis afgebeeld dat vroeger op deze plaats stond en waar bewoner geboren is.

Winkelpui.
Winkelinterieur
Bovenlicht boven winkeldeur.
















Beschrijving uit de gemeentelijke monumentenlijst 1993.[2][bewerken | brontekst bewerken]

Typering, situering en bouwgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1933 werd het oude woonhuis (zie medaillon in het glas-in-lood bovenlicht boven de deur) vervangen door het huidige, ingebouwde tweelaags pand in de rooilijn van de Hoofdstraat. Architect P.J. van de Ven ontwierp een woonhuis met winkel in traditionalistische stijl. Het winkelinterieur en de pui zijn uitgevoerd in Art Deco stijl.
In de winkel werd het brood verkocht, dat in de reeds bestaande bakkerij achter het woonhuis gebakken werd. De oorspronkelijke bewoners van het pand zijn inmiddels overgestapt op de verkoop van snoep in de winkel.

Beschrijving van het exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

De voorgevel van het pand is grotendeels opgetrokken uit rode machinale baksteen met verdiept gelegen voegen. De plint en delen van de winkelpui zijn van bruine baksteen.
Het woongedeelte is aan de rechterzijde voorzien van een erkeruitbouw met schuiframen aan de zijden en glas-in-lood bovenlichten. Op de verdieping bevinden zich op gelijke afstand drie dubbele, naar binnen draaiende ramen met dorpels van zwart geglazuurde tegels.
Het hoge schilddak is gedekt met blauwe verbeterde Hollandse pannen. In het midden is een houten dakkapel met twee vensters en horizontale betimmering aangebracht. Een ver overkragende houten dakgoot verzorgt de afwatering van het dak. Het houtwerk van het woongedeelte is wit geschilderd.
De eikenhouten winkelpui met paneeldeur, erkervormige etalage met twee bronzen stijlen en glas-in-lood bovenlichten, is voorzien van geometrische belijning.

Beschrijving van het interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Het winkelinterieur is in dezelfde stijl uitgevoerd als de pui. De wanden zijn deels betegeld en op de vloer liggen rode, gele en zwarte tegels in geometrische patronen. De erkervormige etalage kan aan de binnenzijde worden afgesloten door glazen schuifdeurtjes. De L-vormige toonbank is deels gesloten en deels als vitrine uitgevoerd.
Op het dichte gedeelte ligt een zwart marmeren plaat waarop een gietijzeren papierrolhouder staat. Tegen de muren achter de toonbank staat een fineer houten wandmeubel met bovenaan planken of vitrinekasten en daaronder enkele lagen met laden en rolschuifbakken of kasten met dichte deuren. De 'winkelmeubels' zijn vervaardigd door W. Starcke, elektr. meubelfabriek Mierlo-hout.
Op het plafond is eenvoudige stucversiering aangebracht.

Motivatie tot plaatsing op de monumentenlijst[bewerken | brontekst bewerken]

Het in traditionalistische stijl gebouwde woonhuis herbergt een zeldzame en bijzonder gave winkel (pui én interieur) in Art Deco stijl.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. MIP gemeente Schijndel 1990, bladzijde 51
  2. Gemeentelijke monumentenlijst 1993