Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hoofdstraat 58

Uit Schijndelwiki
(Doorverwezen vanaf Hoofdstraat 56)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herenhuis.
P00289.jpg
Hoofdstraat 58.
Gebruik Woonhuis/ winkel.
Gereed ca. 1890.
Bouwstijl Elementen Neo-Barok
Monument status Gemeentemonument GM7247.
Bouwpartners
Eigenaar A.A.F.M. Swinkels nr. 56 (1993)

J.A.M.Verhagen nr. 58 (1993)

Hoofdstraat 58[1][bewerken | brontekst bewerken]

Herenhuis, Winkel, Woonhuis ca. 1890.

Elementen Neo-Barok
Baksteen, muizetand en tandlijst. Polychroom siermetselwerk. Gietijzeren muurankers. Gepleisterde plint. Hardsteen vensterdorpels. T-vensters met luiken en polychrome baksteenvulling van de bogen. "Half" raam in zijgevel. Vleugeldeuren met gedecoreerde gietijzeren sierroosters.
Zadeldak, Oudhollandse dakpan.
Linkertravee met deur mogelijk ca. 1925 aangebouwd.
Gaafheid, detaillering.
Rijk huistype met opgetrokken middentravee.
Hoek- en deurpilasters.
Gietijzeren decoratie aan balkon op consoles en smeedijzeren topgevelbekroning.

Beschrijving uit de gemeentelijke monumentenlijst 1993.[2][bewerken | brontekst bewerken]

Typering, situering en bouwgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het pand is omstreeks 1890 gebouwd en mogelijk enige tijd later met één travee aan de linker zijde uitgebreid. Het staat in de rooilijn, met de nokas van het zadeldak parallel aan de Hoofdstraat. Het pand is een goed voorbeeld van Eclecticisme met motieven en elementen van diverse stijlen.
Onder leiding van architect Ch.J. van Liempd is het gebouw in 1933 gesplitst in twee woningen van respectievelijk één travee (Hoofdstraat 56) en drie traveeën (Hoofdstraat 58).
Het pand heeft nog steeds de functie van dubbel woonhuis. In de rechter woning is tevens een kapperszaak gevestigd met een nieuw gebouwde entree onder plat dak tegen de rechter zijgevel.

Beschrijving van het exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

De architectonische detaillering van het pand bestaat in de voorgevel uit siermetselwerk van gele baksteen in de getoogde strekken met schouders en in het fries in de vorm van een zigzagmotief en tandlijst. Polychrome metselmozaïeken vullen de boogvelden. Een gepleisterde, geschilderde plint en de gootlijst strekken zich over de gehele gevel uit.
Gietijzeren schotelankers zijn te vinden op de voor- en linker zijgevel. Een zadeldak met blauwe oudhollandse pannen overkapt het pand.
De gevel van Hoofdstraat 58 is symmetrisch opgezet met lisenen en een middenrisaliet, die opgetrokken is tot een dakkapel met balkon. In de risaliet bevindt zich de ingang; een wit geschilderde vernieuwde vleugeldeur met de oorspronkelijke gietijzeren roosters en een bovenlicht. In de dakkapel geeft een vleugeldeur onder rondboog toegang tot het balkon dat afgezet is met een gietijzeren hek met neorenaissance motieven. Twee voluutconsoles waarop een rank met bladeren, bloem en gestileerde eierlijst, ondersteunen het balkon. De afgeronde top van de dakkapel wordt bekroond door een in smeedijzer uitgevoerde 'makelaar'. Verdiepte muurvelden bieden elk plaats aan een T-schuifraam met bovenlicht, luiken (bij Hoofdstraat 58 verwijderd) en hardstenen dorpels over de volle breedte.
Onder de dakrand van de rechter zijgevel een blok- en muizetandlijst en uitgemetselde tuit in de top. Een halfvenster op de begane grond, twee zesruits schuifvensters op de verdieping en een rond venster in de top.
Het gedeelte van Hoofdstraat 56 heeft in de voor- en linker zijgevel elk één venster van het hierboven beschreven type. De paneeldeur met bovenlicht is nieuw aangebracht, evenals de erboven gesitueerde dakkapel met centrale rondboog.
In de terugspringende achterste helft van de linker zijgevel een vierruits schuifraam met glas-in-lood bovenlicht en een zesruits schuifvenster, beide met rechte strekken en hardstenen dorpels.

Beschrijving van het interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Het woonhuis van Hoofdstraat 58 betreedt men door een vleugeldeur. De gang waarin we staan strekt zich uit over de gehele diepte van het pand en heeft een 'marmeren vloer van zwarte en witte tegels. Aan de linkerzijde is een deel van de oorspronkelijke decoratieve polychrome muurbeschildering blootgelegd.
Op het plafond met gestucte, geprofileerde lijsten is een decoratieve schildering van neorenaissance motieven te zien met boven de ingang een bokkekop met lange hoorns, takken met bladeren en een tros met peren.
Aan de achterzijde van de gang leidt een vleugeldeur met glas-in-lood naar de tuin.
Twee paneeldeuren in de linker wand geven toegang tot de woonkamer.
In de rechter wand leidt één deur naar de keuken en één naar de huidige kapsalon. Aan de gangzijde wekken de geschilderde deuren de indruk samengesteld te zijn uit meerdere houtsoorten. De eveneens geschilderde deuromlijstingen imiteren marmer. De panelen van één deur zijn aan de woonkamerzijde beschilderd met boslandschappen en bloemen. Het voorste gedeelte van de woonkamer heeft een plafondschildering bestaande uit een centraal ovaal met wolkenhemel waarin vier engelen zweven met linten. Het ovaal wordt omgeven door takken en bladeren met bessen en vier vogels in de hoeken. De huidige bewoners hebben de plafondschildering met schaakbordpatroon in het achtergedeelte verwijderd en boven langs de muren van de woonkamer een geschilderde sierlijst van florale motieven aangebracht. Het oorspronkelijke ontwerp hiervan is nog voor een gedeelte te zien in de gang.
In de keuken liggen witte en zwarte plavuizen. Overige originele elementen zijn een paneeldeur, lambrisering, een keukenkast met dubbele paneeldeur en hamkast en een kleine schouw met witte tegeltjes waarin een plattebuiskachel is geplaatst.

Motivatie tot plaatsing op de monumentenlijst[bewerken | brontekst bewerken]

Het eclectische pand is van belang wegens de architectonische gaafheid en verschijningsvorm van het exterieur en de bijzondere detaillering in het interieur van nummer 58.

Overige afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. MIP gemeente Schijndel 1990, bladzijde 47
  2. Gemeentelijke monumentenlijst 1993