Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hoofdstraat 33

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Hooge Huis (Patriciërshuis).
Hoofdstraat 033 - 01.jpg
Hoofdstraat 33.
Gebruik Woonhuis.
Gereed 1864.
Bouwstijl Eclecticisme
Monument status Gemeentemonument GM7246.
Bouwpartners
Architect Ch.J. van Liempd (Verbouwing 1936)
Eigenaar A.H.M. van Zeijst (1993)

Hoofdstraat 33 [1][bewerken | brontekst bewerken]

Het Hooge Huis
Patriciërshuis - woonhuis 1864.

Patriciërshuis.
Gevelsteen.
Serre ontworpen door Ch.J. van Liempd.

Handvorm baksteen. Smeedijzer balkon op bewerkte kunststenen consoles. Hardstenen vensterdorpels. Rechte steekankers. Gepleisterde plint. T-vensters met glas-in-lood. Paneeldeur uit de jaren 1930.
Omlopend dakschild, plat. Oud Hollandse dakpan.
Voor: baksteen/ijzeren omheining ca. 1925.
Linkerzijgevel: terracotta brievenbus in Art Deco-stijl met reliëf van panterachtige.
Architectonische en cultuurhistorische waarde.
Linkerhoek van pand halfrond risalerende entree.

Beschrijving uit de gemeentelijke monumentenlijst 1993. [2][bewerken | brontekst bewerken]

Typering, situering en bouwgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1864 werd 'Het Hooge Huis' gebouwd in de rooilijn van de Hoofdstraat. Het pand is een voorbeeld van het Eclecticisme. De zijgevels staan niet haaks op de rooilijn maar volgen de schuin naar rechts verlopende perceelgrenzen.
In 1936 heeft een verbouwing plaats gehad onder leiding van architect Ch.J. van Liempd, waarbij ondermeer het muurtje met ijzeren hekwerk en de tuinkamer-aanbouw aan de achterzijde zijn gerealiseerd.
Het pand is in gebruik geweest als notariswoning.

Beschrijving van het exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

Het in bruine handvorm baksteen opgetrokken gebouw met omlopende gepleisterde en geschilderde plint, heeft een afgeronde linker hoek. Het pand wordt overkapt door een omlopend schilddak met blauwe oudhollandse pannen en een plat.
De voorgevel telt vijf traveeën. De middentrisaliet omvat een brede bruine paneeldeur en een glas-in-lood bovenlicht met eenvoudige Art Deco motieven. Voor de ingang ligt een stoep van rode, grijze en gele tegels. Op de verdieping geeft een dubbele balkondeur met glas-in-lood toegang tot het balkon, dat afgezet is door een smeedijzeren hek met neorenaissance motieven. Het balkon wordt ondersteund door twee forse kunststenen consoles met leeuwenkoppen (opengesperde muil), voluutrollen, acanthusbladeren, guirlandes van olijfbladeren en afhangende afgeplatte bollen.
Aan weerszijden van de middenrisaliet bevinden zich twee glas-in-lood schuiframen met bovenlicht op de begane grond en twee naar binnen draaiende glas-in-lood ramen met bovenlicht op de verdieping. De vensteropeningen worden aan de bovenzijde ontlast door getrapte strekken en aan de onderzijde afgesloten door hardstenen dorpels.
De voorgevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een gepleisterde eenvoudige kroonlijst, waarop 'Het Hooge Huis' staat te lezen ter plaatse van de risaliet. De houten gootlijst is geprofileerd.
De van oorsprong blinde linker zijgevel met rechte muurankers heeft in 1936 een samengesteld raam met glas-in-lood bovenlichten en houten rolluik gekregen. Naast dit raam is een geglazuurde terracotta brievenbus met een reliëf van een panterachtige ingemetseld. Een semi-klampdeur met glas-in-lood raampjes onder houten luifel met bovenlicht geeft toegang tot een eenlaags platte achter aanbouw.

Beschrijving van het interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Achter de voordeur bevindt zich een vestibule met aan de rechterzijde een wandschildering uit 1936, voorstellende een zwemmende vis. Een vleugeldeur met glas-in-lood geeft toegang tot de gang, die leidt naar het eikenhouten trappenhuis achter in het pand. De gang heeft een zwart/wit marmeren vloer en houten lambrisering. Aan weerszijden van de gang aan de voorkant van het huis bevinden zich (woon)kamers met rijke stucplafonds (polychrome plantenmotieven en decoratieve sierlijsten), een zwart marmeren schouw en ingebouwde bankjes voor alle vensteropeningen. De vensters kunnen afgesloten worden door inschuifbare binnenluiken.
De keuken aan de achterzijde van het huis bezit nog het oorspronkelijk granito aanrecht, keukenkasten met paneeldeuren en ovale deurknoppen, een kleine schouw, de originele tegelvloer en een waterpomp (buiten werking).

Motivatie tot plaatsing op de monumentenlijst[bewerken | brontekst bewerken]

Het monumentale pand is een goed voorbeeld van een symmetrisch opgezet herenhuis in eclectische stijl en is van belang wegens de architectonische gaafheid en rijke detaillering van het exterieur en interieur.
Beeldbepalend element in de straat.





Overige afbeelingen.[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. MIP gemeente Schijndel 1990, bladzijden 49 en 50
  2. Gemeentelijke monumentenlijst 1993