Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hoofdstraat 137-139

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Woonhuizen
Hoofdstraat 137-139 - 01.jpg
Hoofdstraat 137-139.
Gebruik Woonhuis.
Gereed ca. 1923.
Bouwstijl Engelse Cottage Stijl.
Monument status Gemeentemonument GM7261/ 7262.

Hoofdstraat 137-139[1][bewerken | brontekst bewerken]

Woonhuis (twee onder een kap) ca. 1920.

Engelse Cottage Stijl.
Machinale baksteen. Hardsteen dorpels. Houten balkons. Overstekende houten gootlijst op klosjes. Twee maal zesruits vensters met luiken. Twee erkerramen met balkon, deuren in portiek.
Zadeldak met dwarskappen, tuile du Nord pannen. Pironnen.
Gaafheid.

Beschrijving uit de gemeentelijke monumentenlijst 1993.[2][bewerken | brontekst bewerken]

Twee onder een kap Hoofdstraat 137-139.
Voor meer details klik hier.

Typering, situering en bouwgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het tweelaags pand heeft een T-vormige plattegrond en staat in de rooilijn van de Hoofdstraat op twee langgerekte percelen. Het omstreeks 1923 gebouwde vrijstaande pand herbergt twee woonhuizen onder één kap met elementen van de Cottage en Chalet stijl. In 1990 is een smal siertuintje aan de voorzijde aangelegd met een ijzeren hekje als afzetting.

Beschrijving van het exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

De voorgevel van het uit bruine machinale baksteen opgetrokken gebouw is symmetrisch van opzet met een lets terug gelegen middendeel en twee topgevels aan weerszijden. Het aldus verkregen samengestelde dak is gedekt met rode tuile du Nord en heeft twee pironnen op de nok. Laag op de zijschilden staan hoge schoorstenen.
De begane grond van de middenpartij wordt ingenomen door twee afzonderlijke portieken met rondbogen en smalle, verticale glas-in-lood ramen aan de zijden. In beide portieken is een hardstenen brievenbus ingemetseld. De deuren in de portieken hebben een zijlicht en een bovenlicht met glas-in-lood. De vensterdorpels zijn van hardsteen.
Twee stolpramen met achtruits bovenlichten op de verdieping kunnen gedeeltelijk worden afgesloten met houten luiken.
De topgevelgedeelten zijn op de begane grond voorzien van een erkeruitbouw, die op de verdieping is voortgezet in de vorm van een houten balkon. De glas-in-lood bovenlichten van de erkers kunnen kleppen. Onder de dorpels van zwart geglazuurde tegels is een omlopende rollaag ingemetseld. Op de verdieping geeft een dubbele deur met roedenverdeling toegang tot het balkon. Aan de balkondeuren grenzen vensters met kleppende vierruits bovenlichten.
De zolderverdieping telt vier stolpramen met roedenverdeling, waarvan twee zijn ondergebracht in hoog aangezette dakkapellen en twee in de topgevels. In de toppen boven laatst genoemde ramen is een verticale houten betimmering aangebracht. De houten gootlijst wordt ondersteund door klosjes. Alle vensters worden aan de bovenzijde ontlast door rechte strekken en hebben hardstenen dorpels met uitzondering van enkele afgeschuinde -bakstenen dorpels op nummer 137.
De zijgevels zijn blind.

Motivatie tot plaatsing op de monumentenlijst[bewerken | brontekst bewerken]

Het pand is na de oorlog in de oorspronkelijke staat hersteld en vertoont derhalve nog steeds elementen van de Cottage en Chalet stijl.
Het monumentale pand is een gaaf vooroorlogs element in het straatbeeld.

Overige afbeeldingen.[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. MIP gemeente Schijndel 1990, bladzijde 51
  2. Gemeentelijke monumentenlijst 1993