Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Henricus van Geldrop (1636? - 1685)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henricus van Geldrop
Persoonsinformatie
Volledige naam Henricus van Geldrop
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 1636?
Overl.datum 1685
Beroep(en) pastoor

pater

Henricus van Geldrop (1636? – 1685)[bewerken | brontekst bewerken]

Het Hemelsch Wagentje.

Henricus van Geldrop, geboren te Schijndel uit geringe ouders. Zijn vader was een arm boertje en hij hoedde in zijn jeugd de schapen. Door vermogende lieden werd hij in de gelegenheid gesteld om te Leuven in de theologie te gaan studeren.
De 12e mei 1661 kreeg hij zijn benoeming tot pastoor te Schijndel, doch bleef nog tot 6 oktober 1662 te Leuven en verwierf er de graad van baselier in de godgeleerdheid. 15 oktober 1662 nam hij bezit van de parochie in het bedehuis te Uden.
Hij was een zeer ijverig pastoor en de overlevering zegt dat, toen hij eens zijn gemeente tersluiks kwam bezoeken, hij met moeite uit de handen van zijn vervolgers weet te ontsnappen.
In 1671 deed hij afstand van zijn pastoraat en trad te Bottendaal in de orde der Minderbroeders Recollecten. Tot deze stap werd hij gedreven, omdat hij eertijds een zondig leven geleid had. Zijn bekering schreef hij toe aan de voorspraak van Onze Lieve Vrouw, waartoe hij steeds grote devotie had.
Hij beschreef in het kort zijn leven in een liedje, dat na zijn dood in ieders hand moest komen. Dit gedichtje is opgesteld in of omtrent 1701. Hij schreef verscheidene zedekundige werkjes onder andere Het Hemelsch Wagentje, waer door men seer ghemackelijck word ghevoert in den Hemel en het kleen Toomken der Zielen. In dit stichtelijke bundeltje komt ook het “Liedeken, rakende zijn eigen persoon” voor.
Hij overleed op 49-jarige leeftijd in 1685.