Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Henricus Aloijsius Wouters (1914 - 1989)

Uit Schijndelwiki
Versie door Hvdbrand (overleg | bijdragen) op 6 mei 2022 om 19:28 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Sjabloon:UnderConstruction}} == '''Henricus Aloijsius (Harry) Wouters (1914 - 1989)<ref>collectie Ben Peters, heemkamer</ref>''' == Pater Harry Wouters, de jonger...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is nog in bewerking door de auteur die deze heeft aangemaakt.
Gelieve daarom nog even te wachten met aanpassingen en verbeteringen
totdat deze mededeling verdwenen is. Excuses voor het ongemak.
Undcstrmrc.png

Henricus Aloijsius (Harry) Wouters (1914 - 1989)[1]

Pater Harry Wouters, de jongere broer van Antoon Wouters, overleden in 1965, en de oom van Christ en Wim Wouters, beiden werkzaam in Zambia, werd op 18 januari 1914 te Schijndel geboren. Zijn vader was Christianus Wouters en zijn moeder Wilhelmina Hoogzaad.
Op de lagere school had Harry zijn toekomst al vast omlijnd in zijn hoofd: hij werd pater. In 1928 ging Harry dan ook naar de Witte Paters, naar het Sint Paulus College te Sterksel. De studie daar gaf geen problemen en aansluitend ging hij naar Boxtel voor de studie filosofie op Sint Charles. Hierna, nog net vóór de oorlog, volgde een jaar noviciaat in Maison Carrée in Algerije. Het laatste deel van zijn studie, de theologie, deed hij in 's-Heerenberg. Op 9 september 1940 legde hij daar zijn missionaris-eed af en werd hij er op 7 juni 1941 tot priester gewijd.
Aangezien het oorlog was, viel er aan vertrek naar de missie niet te denken. Hij bleef in 's-Heerenberg om het Kiswahili te studeren; volgde een praktische medische opleiding in Nijmegen en vervolgens belandde hij als assistent in de parochie te Gendt. In 1944 moest hij vluchten voor het naderende oorlogsgeweld. Deze evacuatie bracht hem in Holwerd in de provincie Friesland. Maar de bevrijding naderde. In februari 1946 kon hij naar Afrika vertrekken. Zijn reisdoel was Noord Rhodesië, dat we nu kennen onder de naam Zambia. Van 1946 tot 1953 was hij werkzaam in het basispastoraat van enkele parochies: Lufuba, Kapatu en Kabunda. In 1953 werd hij benoemd tot econoom van het bisdom Fort Roseberry (nu Mansa genoemd) en in 1965 werd hij aangesteld als verantwoordelijke van de prokuur te Ndola. In deze hoedanigheden heeft hij onschatbare diensten bewezen aan tallozen, hetzij missionarissen of ontwikkelingswerkers, hetzij gasten of mensen die het land kwamen bezoeken. Daarbij werd hij gewaardeerd door de Zambianen, met wie hij veel contacten had op alle niveaus. In totaal werkte Harry 27 jaren in Afrika. In 1973 kwam hij ziek naar Nederland. Dit ziekteverlof was gepland voor drie maanden, daarna zou hij opnieuw naar Afrika teruggaan. Maar dat liep heel anders. Hij onderging een medische keuring in Rotterdam en de uitslag van die keuring was alarmerend: niet terug naar Afrika. Zonder afscheid te hebben kunnen nemen van zijn Zambiaanse vrienden, lag hij in het ziekenhuis te Rotterdam. Daarna ging hij naar zijn zus in Etten-Leur, die hem anderhalf jaar verzorgde. In juli 1975 kwam hij als assistent naar Nuenen. De pastorie zou zijn thuis worden voor meer dan 10 jaar. Van daaruit groeiden veel contacten, vooral met zieken en bejaarden. In 1988 kwam hij op rust in Heythuysen en daar is hij op 11 januari 1989 overleden.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. collectie Ben Peters, heemkamer