Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hendrikus Cornelis Verhoeven (1925 - 2003)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hendrikus Cornelis Verhoeven
Hendrikus Cornelis Verhoeven (1925 - 2003).jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Hendrikus Cornelis Verhoeven
Roepnaam Hein
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 26 november 1925
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 14 oktober 2003
Partner(s) Tarcisia Francisca (Cisca) Vermeer‏‎
Beroep(en) klompenmaker

Hendrikus Cornelis (Hein) Verhoeven [1][bewerken | brontekst bewerken]

Zoon van: Hendrikus Verhoeven en Martha van Boxtel
Geboren: 26 november 1925 te Schijndel
Toenmalig adres: Houterd E 101
Legerplaats: Maastricht
Legeronderdeel: 5 - 6 - R.I.
Legernummer: 251126125
Rang/functie: soldaat
Datum vertrek naar Nederlands-Indië: 30 januari 1948
Naam van de boot: Nieuw Holland
Verblijf op: Java
Datum terugkomst: 9 mei 1950
Naam van de boot: Zuiderkruis
Laatst bekende woonplaats: Schijndel
Overleden: 14 oktober 2003 te Schijndel

Herinneringen van Hein[bewerken | brontekst bewerken]

Begin juli 1946 na een jaar uitstel bij 5 - 6 - R.I. in Maastricht ingedeeld. Na drie weken naar kaderschool Weert vertrokken om een opleiding tot sluipschutter te volgen. Onze groep bestond uit vijf man. Terug in Maastricht werd onze groep compleet gemaakt met een korporaal, een sergeant en een luitenant, totaal acht man sterk.
Onder bevel van Overste Klompers werden wij afgemarcheerd van de Tapijnkazerne naar het station van Maastricht. Het was een indrukwekkende colonne zo dwars door de stad.
In zijn toespraak aan onze ouders noemde hij zijn soldaten DE ZWARTE PANTERS.
Hij zelf zou als de echte panter borg staan voor al zijn pantertjes. Wij hebben het gemerkt!!!
Lof komt toe aan de gemeente Maastricht en zijn bevolking en alle dank voor de geschonken recreatiespullen en de sympathie die wij mochten ontvangen.
Maar nu voorwaarts...mars...!!
Na aankomst in Indië kregen wij een tropenopleiding in Semarang en Bandoeng. Onze dienst bestond voornamelijk in patrouillelopen en optreden ter versterking van andere afdelingen bij militaire acties. Ook zorgden wij voor beveiliging van voedsel- en goederenvervoer naar onze buitenposten. Al met al een gevarieerd dienstrooster, doch niet zonder risico's. Ik heb nog mogen meemaken om op het laatste moment te zijn bevorderd tot soldaat 1e klas. Via enige omzwervingen ben ik vanuit Batavia teruggekeerd naar Holland.
Dan is het ruim 27 maanden geleden, dat de jongens van 5-6-R.I. de Tapijnkazerne in Maastricht verlieten en aan hun avontuur begonnen. Vandaag komen de Zwarte Panters thuis, Een snelle thuisreis van drie weken met de Zuiderkruis: karwei geklaard!!
Ook Schijndel had zijn aandeel door een tiental zwarte panters te mogen begroeten. Uiteraard werd de vlag uitgestoken.
De namen van deze moedige panters zijn: van den Boogaard, van Grinsven, Hellings, Mutsaars, van den Oetelaar, Peters, van de Rijdt, Tartwijk, Timmermans en Verhoeven.
Na onze blijde en feestelijke thuiskomst valt er niet aan te ontkomen om stil te staan bij de vele kameraden die op het ereveld in Indonesië hun laatste rustplaats vonden. Zij immers gaven het meest dierbare "hun leven". Dat zij in die rust de vrede vinden.
Ook gaan onze gedachten uit naar de vele zwaar of licht gewonden, die voor hun toekomst en verder leven een last met zich dragen. Door indringende gebeurtenissen leven velen met een onverwerkt verleden, ook met onbegrip. ook zou ik willen denken aan de nabestaanden, die vergeefs op de thuiskomst van hun kind of familielid hebben gewacht. Onze thuiskomst moet voor hen een onbeschrijflijk droevige dag zijn geweest. Van ons bataljon 5-6-R.I. zijn acht en dertig militairen gesneuveld.
Bij onze jaarlijkse reünies worden zij steeds herdacht. Voor de gesneuvelde militairen uit Indonesië is een monument opgericht op de nationale gedenkplaats in Roermond. Hier vinden de jaarlijkse herdenkingen plaats.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Herinneringsboek van Schijndelse militairen in Nederlands-Indië "Hop en Palmen".