Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hendrika van de Weijenberg (1901 – 1983)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hendrika van de Weijenberg
Persoonsinformatie
Volledige naam Hendrika van de Weijenberg
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 1 januari 1901
Overl.plaats Nuland
Overl.datum 26 januari 1983
Beroep(en) Religieuze

Hendrika van de Weijenberg (1901 – 1983)[bewerken | brontekst bewerken]

Hendrika van de Weijenberg werd geboren op 1 januari 1901 in Schijndel (Wijbosch), dochter van Jacobus van de Weijenberg geboren in Dinther (1860 – 1902) van beroep landbouwersknecht/ dagloner en Martina Hagelaars geboren in Schijndel (1859 – 1930), als jongste kind in een gezin met zestien kinderen waarvan er zeven vroegtijdig overleden en drie dood werden geboren. Hendrika, van beroep religieuze, overleed op 26 januari 1983 in Nuland.

Krantenartikel[bewerken | brontekst bewerken]

Zilveren Kloosterfeest [1][bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 juli a.s. hoopt Zuster Ma. Bernarde (Hendrica v. d. Weijenberg) de dag te herdenken, dat zij 25 jaar geleden het Wijbosch vaarwel zei en toetrad tot de Congregatie van de Dochters van Maria en Joseph in de Choorstraat te 's-Hertogenbosch.
Vanuit haar ouderlijk huis in het Wijbosch deed zij in 1934 haar intrede bij de Zusters van de Choorstraat.
Van daaruit werd zij overgeplaatst naar het R.K. Weeshuis in de Keizersstraat, waar zij belast was met de verzorging van de maaltijden en waar zij, vooral ook gedurende de moeilijke oorlogsjaren 1940 - 1945, voor deze weeskinderen veel en nuttig werk heeft verricht.
Daarna verbleef zij o.a. in het klooster te Beverwijk, Huize „Vincentius” te Udenhout en te Nuland, alwaar zij eveneens met de verzorging van de keukens belast was.
Vanaf 1952 is Zuster Ma. Bernarde te Vught in het Missiehuis „Sparrendaal”, waar zij dagelijks zorgt voor de bereiding van het eten en wel voor 150 - 200 personen. Dit werk doet zij vol liefde en ijver en wij hopen, dat God haar nog vele gelukkige jaren moge schenken.
't Zilveren jubilé voor de Zuster wordt op 22 juli a.s. in het klooster „Sparrendaal” te Vught gevierd, doch daarnaast is het voor de familie feest op 18 augustus.
Zuster Ma. Bernarde heeft voor haar vele werk wel een grootse huldiging verdiend en het zal haar die dag dan ook beslist niet aan belangstelling ontbreken.

Veertig jarig Kloosterfeest Zuster Bernarde (Hendrika v. d. Weijenberg) [2][bewerken | brontekst bewerken]

Op dinsdag 16 juli a.s. hoopt Zuster Bernarde te midden van haar familieleden, de dag te herdenken, dat zij veertig jaar geleden Schijndel vaarwel zei en intrad bij de Congregatie van de Dochters van ”Maria en Jozef”, in de Choorstraat te ’s-Hertogenbosch.
Van de Choorstraat werd zij overgeplaatst naar het R.K. Weeshuis in de Keijzersstraat, waar zij, vooral ook in de moeilijke oorlogsjaren 1940-1945, voor de weeskinderen veel nuttig werk heeft verricht.
Daarna verbleef zij in de Kloosters te Beverwijk, Udenhout en Nuland. Vanaf 1952 is Zuster Bernarde te Vught in het Missiehuis ”’Sparrendaal”. Het veertig jarig Kloosterfeest op 16 juli, begint met om half elf een Eucharistieviering, waarna er op die dag van half een tot half twee gelegenheid is Zuster Bernarde te feliciteren in het Zusterklooster van Missiehuis ”’Sparrendaal”, Sparrendaalseweg 9, te Vught.
Wij hopen, dat het haar op die dag niet aan belangstelling zal ontbreken en wensen haar, samen met haar familie, een prettige dag.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse Krant 5 juli 1959
  2. Schijndelse Krant 12 juli 1974