Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Heeswijkseweg 5-7

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Langgevelboerderij/woonhuis.
Heeswijkseweg 05-07 - 01.jpg
Heeswijkseweg 5-7.
Gebruik Woonhuis
Gereed 1914.
Bouwstijl Chaletstijl.
Bouwpartners
Eigenaar A.W. en L.G.M. Dijkhoff (1993)

Heeswijkseweg 5-7[1][bewerken | brontekst bewerken]

Boerderij 1914.

Chaletstijl; Wederopbouw.
Machinale baksteen, verblendsteen, hardsteen dorpels. Gepleisterde plint. Houten gootlijst op klosjes. Siersmeedankers. Vensters vernieuwd.
Nummer 5 kussenpaneeldeur.
Samengesteld dak, kruispannen. Terracotta pironnen.
Diverse naoorlogse aanbouwen.
Rijk en gaaf gedetailleerd, met historische verwijziging in decoratie.
1914 als jaartal in boogvulling.

Beschrijving uit de gemeentelijke monumentenlijst 1993.[2][bewerken | brontekst bewerken]

Typering, situering en bouwgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eenlaags vrijstaande pand heeft een vrijwel vierkante plattegrond en staat in de rooilijn van de Heeswijkseweg. Het linker gedeelte met topgevel springt enigszins naar voren. In het rechter gedeelte was aanvankelijk een café gevestigd.
Het pand werd 1914 gebouwd naar het ontwerp in Chaletstijl van architect M.C. van Aspert uit Heeswijk. In 1952 werd het onder leiding van architect C.Th.A. van der Wielen opgesplitst in twee woningen. De veranda tegen het cafégedeelte van de voorgevel werd verwijderd en in de voorgevel werd een voordeur toegevoegd. Een jaar later ontwierp dezelfde architect een boerderij, die achter het dubbele woonhuis werd gebouwd.
Achter de boerderij staan een pluimveehok uit 1970 en een varkensschuur uit 1990. Terzijde van Heeswijkseweg 7 werd in 1971 een opslagruimte gebouwd die in de daarop volgende jaren herhaaldelijk werd uitgebreid. Deze recente bijgebouwen worden niet beschermd.
Het woonhuis Heeswijkseweg 7 onderging in 1985 een interne herschikking van de vertrekken, waarbij het plafond van de begane grond werd verlaagd van 3,5 meter naar 2,6 meter (zie sierankers in de zijgevel).

Beschrijving van het exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

Het bakstenen gebouw wordt horizontaal geleed door een (deels) zwart geschilderde plint en speklagen van gele verblendsteen. Het fries van de linker zijgevel en het rechter gedeelte van de voorgevel én de driepasboog in de topgevel zijn voorzien van decoraties in gele verblendsteen. Alle gevels zijn voorzien van sierankers.
De zijrisaliet met topgevel aan de voorzijde van het gebouw heeft op de begane grond een groot samengesteld raam met dichtgezette bovenlichten onder een getoogde strek.
Het boogveld is opgevuld met ranken en motieven zoals geweren, sabels, kanonnen en een vliegtuig met bommen rondom het jaartal 1914. Onder de driepasboog in de topgevel bevindt zich een stolpraam met dichtgezet bovenlicht.
Het enigszins terug gelegen rechter deel van de voorgevel bestaat uit twee paneeldeuren met kussens onder bovenlichten en twee vernieuwde ramen met kleine roedenverdeling. De deuren en ramen worden ontlast door getoogde strekken. De boogvelden zijn opgevuld met siermotieven in stuc. Alle onderdorpels zijn van hardsteen.
De linker zijgevel heeft op de begane grond drie stolpramen met dichtgezette bovenlichten onder getoogde strekken met decoratieve boogvelden.
De rechter zijgevel heeft op de begane grond drie vernieuwde ramen met kleine roedenverdeling en op de verdieping twee zesruits ramen onder getoogde strekken met decoratieve boogvelden.
Het samengestelde dak, dat gedekt is met blauwe kruispannen, is voorzien van terracotta pironnen op de nok en twee kleine dakkapellen onder zadeldak net boven de overkragende gootlijst op klossen.
De naoorlogse boerderij achter Heeswijkseweg 5 wordt overkapt door een zadeldak dat gedekt is met rode muldenpannen. De lange gevel bestaat van links naar rechts uit een vernieuwd raam met kleine roedenverdeling, vier vierruits stalramen, een opgeklampte staldeur met een zolderluik erboven in een topgevel, vier vierruits stalramen, een deeldeur, drie vierruits stalramen en een opgeklampte staldeur. Rechts terzijde staat een bakstenen put onder zadeldak.

Beschrijving van het interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Het linker gedeelte van het pand kreeg na de woningsplitsing van 1952 een indeling met achtereenvolgens een woonkamer, keuken en slaapkamer met rechts daarvan een hal met trappenhuis (Heeswijkseweg 7). Het café in de rechtervleugel werd verbouwd tot hal met trappenhuis en rechts een woonkamer. Aan de achterzijde werd de keuken geprojecteerd. De eenlaags verbinding onder plat dak tussen het woonhuis en de boerderij is in gebruik als woonkamer. In de voormalige voorstal zijn de sanitaire voorzieningen aangelegd. Daarachter ligt allereerst een koeienstal in de lengte, dan een dwarsdeel en tot slot drie varkenshokken en een paardenstal.

Motivatie tot plaatsing op de monumentenlijst[bewerken | brontekst bewerken]

Het woonhuis is een goed en gaaf voorbeeld van de Chaletstijl met een rijke decoratie en een historische verwijzing naar het bouwjaar in de vorm van oorlogsattributen in een boogveld.
De achterliggende boerderij is een karakteristiek voorbeeld van wederopbouw- architectuur.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. MIP gemeente Schijndel 1990, bladzijde 44
  2. Gemeentelijke monumentenlijst 1993