Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Haydnhof

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Haydnhof[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 14 november 1980.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Haydnhof.
Voor meer details klik hier.
Haydnhof.
Voor meer details klik hier.

Binnen afzienbare tijd zal in het kader van de uitvoering van het bestemmingsplan Plein begonnen worden met de aanleg van straten.
Teneinde de oriëntatiemogelijkheid in de gemeente te bevorderen is het gewenst aan de onderhavige straten namen te geven welke tot dezelfde groep behoren.
Aangezien Schijndel muziekminnend is ligt het voor de hand de namen van bekende componisten te kiezen.

Aanvullende informatie:[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Haydnstraat vormt met een haakse bocht een verbinding tussen de Heikantstraat en de Mozartstraat. In de hoek die de straat maakt, ligt de Haydnhof verscholen. Beide dragen zij de naam van de Oostenrijkse componist Franz Joseph Haydn (1732 - 1809). Geboren in het Rohrau maakte hij een ongelukkige jeugd door als kind van een arme wagenmaker. Toen hij negen jaar was, werd hij sopraan in het knapenkoor van de Stephansdom in Wenen. Omdat zijn stem pas laat brak, bleef hij daar negen jaar aan verbonden. Zijn mentor heeft geprobeerd hem zover te krijgen dat hij zich zou laten castreren maar dat ging niet door, omdat omdat zijn vader opzag tegen deze gevaarlijke operatie. Er volgden opnieuw moeilijke jaren totdat hij aan het hof van de Esterházy's kwam. Hier verwierf hij zich roem en schreef hij tal van werken onder andere voor piano, liederen en opera's. Later verbleef hij ook nog twee keer korte tijd in Londen waar hij de laatste van zijn meer dan honderd symfonieën schreef. Toen hij in 1795 terugkeerde naar Wenen, hield hij zich vervolgens vooral bezig met religieuze muziek. De betekenis van Haydn voor de klassieke muziek is veelvoudig en vooral het strijkkwartet kreeg bij hem zijn vorm.
Hij trouwde met Maria Anna Keller. Eigenlijk had hij zijn oog laten vallen op haar zus, maar ze werd hem door zijn schoonvader aangesmeerd als vervangster. Het was geen ideale verbintenis: kinderen kwamen er niet en Haydn zei vaak hoe blij hij was als hij voor zijn werk van huis kon. Hij leed onder het onuitstaanbaar humeur van zijn vrouw maar kon zijn hart luchten bij de zangeres Luigia Polzelli: ze was negentien toen de 47-jarige Haydn haar leerde kennen. Deze verhouding eindigde merkwaardig genoeg bij de dood van zijn eigen vrouw. Polzelli begon hem toen af te persen om nog voor zijn dood met een Italiaanse zanger te trouwen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 8 december 2011