Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Harry Jansenlaan

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Harry Jansenlaan[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 11 maart 1955.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Harry Jansenlaan.
Voor meer details klik hier.
Harry Jansenlaan.
Voor meer details klik hier.

Uit het raadsvoorstel van 4 maart 1955: Bij gemeenteraadsbesluit van 8 januari 1954 werden aan enkele nog nieuw aan te leggen straten in de omgeving van de Groeneweg, namen gegeven.
Als namen werden gebezigd, die van personen welke zich in den lande op staatkundig-sociaal terrein bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Wij stellen voor hierin wijziging te brengen.
Ter motivering hiertoe moge het volgende dienen. Binnen een tijdverloop van slechts vier jaren, zijn overleden twee prominente en hoogstaande Schijndelse ingezetenen, namelijk 1. de heer Harry Jansen, in leven mede-directeur en mede-oprichter van de M. Jansen de Wit’s Kousenfabrieken N.V. alhier, overleden 2 december 1950; 2. de heer Harry Bolsius, in leven mede-directeur van de N.V. Alpengloei, waskaarsenfabriek alhier, overleden 6 december 1954.
De persoon van de heer Harry Jansen leeft nog zodanig in herinnering voort dat het niet nodig is een opsomming omtrent zijn kwaliteiten te geven. U allen weet wat hij betekend heeft voor de welvaart van ons dorp. Nog geen veertig jaar geleden werd de kousenfabriek alhier gesticht en heden ten dage heeft dit bedrijf te Schijndel alleen reeds ruim 1550 personen in dienst. Ook op het gebied van het verenigingsleven was hij een grote weldoener.
De figuur van de heer Bolsius ligt nog vers in het geheugen, in het bijzonder als lid van de gemeenteraad. Ruim 44 jaren heeft hij onafgebroken zitting gehad in de gemeenteraad en heeft hij voor de gemeentebelangen op de bres gestaan. Ook is nog bekend wat hij heeft betekend voor het maatschappelijk en culturele leven in deze gemeente. Ook de charitas ging hem zeer ter harte.

Aanvullende informatie:[2][bewerken | brontekst bewerken]

Schijndel en de kousen- en sokkenfabriek van Jansen de Wit, de twee waren tientallen jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is dan ook niet vreemd dat er een straat in Schijndel te vinden is die deze herinnering levend houdt.
Harry Jansen (1896 - 1950) was de kleinzoon van de oprichter van het bedrijf Martinus Jansen. Samen met zijn broers, Martien, Mathieu en Wim bouwde hij Jansen de Wit uit en legde mede de basis voor de grote succesvolle onderneming die Jansen de Wit in de jaren zestig van de vorige eeuw zou worden.
Harry Jansen woonde zelf ook ooit in deze omgeving. Zijn villa De Borne, stond op de plek waar begin jaren negentig van de vorige eeuw de Aletta Jacobshof werd gerealiseerd.
De fraaie bomen daar maakten ooit deel uit van deze villa die ontworpen was door de Schijndelse architect Christianus van Liempd. Enige tijd was hier een gezinsvervangend tehuis in gevestigd en later ontstond er nog het nodige tumult over de inmiddels leegstaande villa tussen de gemeente en een projectontwikkelaar. Deze laatste dreigde toen zelfs een bordeel te gaan vestigen in het koetshuis. Hij had zelfs al uitnodigingen laten drukken voor de feestelijke opening van dit huis van plezier. Maar uiteindelijk ging het allemaal niet door en kort daarna brandde het pand tot de grond toe af.
De Harry Jansenlaan is momenteel (2011) een fraaie laan die de Meester Michelsstraat verbindt met de Bunderstraat. Op de hoek met de Meester Michelsstraat, waar nu chique appartementen zijn verrezen, stond in de vijftiger jaren van de vorige eeuw de toen nieuwe muloschool. Later was in dat pand nog vele jaren een lagere school, Bunderloo, gehuisvest.

Bewoners van de Harry Jansenlaan in 1967[3]:[bewerken | brontekst bewerken]

De Harry Jansenlaan behoorde bij de Servatiusparochie centrum.

Nr. Voornaam Tussenvoegsel Achternaam Opmerking
2 Paul. M. van Eck
4 Joh. H. Hille
6 Joh. J. van Tartwijk Doorgehaald
6 H.T.G. Peters
8 Hendr. T.F. Landman
9 Wilh. M. van Hooft Doorgehaald
9 Henr. J. van Geffen
10 Paul J.B. Muijshondt Doorgehaald
10 M.G.P. Schellekens
11 Henr. J.M. van Puijenbroek
12 Theod. M.A. Schellekens
12a Joh. A. van Rozendaal
13 Joh. A. Loermans
14 Jac. G. van Wesenbeeck
15 Jos. J. van Kasteren
16 Wilh. K.M. de Wit
17 Bern. H. Brouwers
18 Johan van Tartwijk
19 Joh. N.M. van Hooft
20 Mart. T. Schevers
21 Hendr. J. Kooijmans
22 Mar. A.H. van den Oetelaar
23 Andr. J. Kooijmans
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 28 juli 2011
  3. Huisnummerregister Schijndel 15 april 1967 (BHIC 4514/4515)