Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Groeneweg 61-63

Uit Schijndelwiki
(Doorverwezen vanaf Groeneweg 13-15)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Villa/ kantoor.
Groeneweg 61-63 - 01.jpg
Groeneweg 61-63.
Gebruik Woonhuis/ bedrijfsruimte.
Gereed 1956.
Bouwstijl Bossche School
Bouwpartners
Architect P.J. Rooijakkers
Eigenaar Y.E.M. Klerkx (1993)

Groeneweg 61-63[1][bewerken | brontekst bewerken]

Praktijk, Villa, Makelaar, 1956.

Bossche School
Baksteen met muizetand. Gewassen grind-beton met geometrische ingewerkte decoratie. Vierdelige openslaande ramen. Paneeldeur. Hoofdingang onder zuilenportiek.
Plat dak met sierrand van dakpannen.
Lage bakstenen ommuring met ezelsrug.
Elf grote Italiaanse populieren.
Architectonisch belang.
Het woonhuis is door middel van een smal tussenlid verbonden aan de praktijkruimte, aldus een U-vormig geheel scheppend.
Eigenzinnige interpretatie van architectonische elementen.

Beschrijving uit de gemeentelijke monumentenlijst 1993.[2][bewerken | brontekst bewerken]

Typering, situering en bouwgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1956 ontwierp de Bossche School-architect P.J. Rooijakkers voor zichzelf een vrijstaand woonhuis op de hoek van de Dr. Ariënsstraat en de Groeneweg.
Het woonhuis heeft een U-vormige plattegrond en staat in de rooilijn, met de open zijde naar de Groeneweg gericht. Het pand is gebouwd op een rechthoekige verhoging van baksteen en grindtegels in ruitpatroon.
De vleugel aan de linkerzijde van de binnenplaats - het eigenlijke hoofdgebouw - telt twee bouwlagen onder plat dak. De rechter vleugel, die oorspronkelijk enkele slaapkamers omvatte en waarin nu een kantoor is gevestigd, en de verbindende vleugel aan de achterzijde zijn eenlaags onder een plat dak.
Het pand wordt aan alle zijden omgeven door een siertuin. Een laag bakstenen muurtje met ezelsrug markeert de tuin aan de straatzijden.

Ingang woonhuis.

Beschrijving van het exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

De buitenmuren van het pand zijn van imitatie handvorm baksteen met ingemetselde muizetand- en uitkragende baksteenlijst. De houten ramen, deuren en kozijnen zijn beige geschilderd.
Een cordonlijst, de raam- en deuromlijstingen, de lateien en de zuilen van het hoofdgebouw zijn van gewassen grindbeton en voorzien van ingesneden zigzag en andere geometrische motieven. De hoofdingang aan de binnenplaats (een paneeldeur) bevindt zich achter een open zuilenportiek. Deze constructie van grindbeton bestaat uit twee zuilen met blokvormige kapitelen, architraaf en vijf balken. De muuropeningen aan weerszijden van de hoofdingang worden elk gestut door één ranke zuil met blokkapiteel.
Twee van deze muuropeningen zijn voor wat betreft de bovenste helft voorzien van glas-in-lood stolpramen. De overige delen zijn dichtgezet met een geschilderde golfplaat.
Tegen de gevel aan de Groenewegzijde is op de begane grond een rechthoekige erker op kraagstenen geplaatst. Aan de tuinzijde wordt de begane grond grotendeels ingenomen door terrasdeuren.
De bovenverdieping is aan drie zijden voorzien van enkele of gekoppelde vensters met stolpramen, omlijstingen van grindbeton en gemetselde rondbogen. De boogvelden zijn opgevuld met metselwerk in visgraatmotief. De schoorsteen tegen de gevel aan de achtertuinzijde is van siermetselwerk. Hier bevindt zich bovendien een paneeldeur die toegang verschaft tot het platte dak van de overige vleugels.
De uitkragende betonnen gootlijst van het hoofdgebouw is afgedekt met een rij blauwe verbeterde Hollandse pannen. Een enigszins terug gelegen opstaande rand van kunst- steen is op het platte dak geplaatst.

De eenlaags aanbouw heeft aan de binnenplaatszijde van links naar rechts twee ramen, een open doorgang naar de tuin aan de achterzijde en vier diep in de muur geplaatste raampjes en een paneeldeur in de rechter vleugel. De enigszins verdiept gelegen muurvelden rondom de doorgang en de raampjes zijn wit geschilderd en worden ontlast door rechte strekken.
De gevel van de rechter vleugel aan de Groeneweg omvat twee hoge vensters. De achter in de muur geplaatste ramen hebben een verticale roede en worden ontlast door rechte strekken. De muurvelden onder de vensters zijn opgevuld met metselwerk in visgraatmotief.
De gevel aan de Dr. Ariênsstraat bestaat van links naar rechts uit een houten raam dat wordt ondersteund door kraagstenen van grindbeton en dat aan de bovenzijde wordt ontlast door een latei waarop dakpannen zijn gelegd. Voorts strekt zich een grote betonnen latei met zigzag en ruitmotieven uit boven vijf kruisvensters, die elk gescheiden worden door een betonnen pijler. De muurvelden onder de vensters zijn wederom voorzien van visgraatmotief in baksteen. Tot slot is geheel rechts een vernieuwde garagedeur aangebracht onder een betonnen latei en een bakstenen rondboogfries.
De gevel aan de achtertuinzijde omvat één groot kruisvenster, de open doorgang en tweemaal een combinatie van een paneeldeur met een samengesteld raam.
Op de muren van de eenlaags aanbouw is één enkele rij blauwe verbeterde Hollandse pannen direct in een mortellaag gelegd.

Beschrijving van het interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Een paadje van natuursteen leidt via drie treden en de binnenplaats naar de hoofdingang met zuilenportiek. Meteen achter de ingang ligt haaks op deze toegang een langgerekte hal met een vloer van Noorse leitegels. Aan de overzijde van de hal bevinden zich de woonkamer en de eetkamer. De schoorsteenmantel in de woonkamer is van travertin en voorzien van golfmotief. Het plateau rust op kraagstenen.
Links aan het uiteinde van de hal leidt een trap naar de bovenverdieping, die bestaat uit een centrale gang, vijf slaapkamers, een W.C. en een badkamer.
Het rechter deel van de hal leidt naar de eenlaags vleugel aan de achterzijde. Hier bevinden zich achtereenvolgens: een kinderkamer, een keuken en een bijkeuken. Een paneeldeur maakt het mogelijk om van de bijkeuken via de open doorgang naar de garage te gaan. Deze vleugel aan de achterzijde is geheel onderkelderd.
De rechter vleugel staat niet in open verbinding met de garage, maar dient door een paneeldeur aan de binnenplaats te worden betreden. Het interieur van de rechter vleugel is grondig gewijzigd. De oorspronkelijke ontwerptekening toont een L-vormige gang met WC en drie slaapkamers.

Motivatie tot plaatsing op de monumentenlijst[bewerken | brontekst bewerken]

Het pand is van architectonisch belang omdat het een goed en bijzonder gaaf voorbeeld is van Bossche School-architectuur.
In de architectuur ligt de nadruk op maatverhoudingen en de dikte van de muur.
De detaillering is historiserend.
Het pand is een vroeg voorbeeld van Bossche School-woningbouw, en neemt als zodanig een belangrijke plaats in binnen de architectuurgeschiedenis van de regio en vertegenwoordigt de naoorlogse wederopbouw.
De ruime opzet van het pand is karakteristiek voor het omliggende gebied met grote vrijstaande huizen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. MIP gemeente Schijndel 1990, bladzijde 43
  2. Gemeentelijke monumentenlijst 1993