Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Gezondheidskolonie te Eersel

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gezondheidskolonie in Eersel

Dankzij een erfenis van Jacobus de Kort 1831-1899 (leerlooier en tot aan zijn dood burgemeester van Eersel) kon pastoor Schoenmakers op 10 februari 1901 zijn parochianen vertellen dat zijn plannen om een liefdesgesticht te vestigen definitief waren geworden. De Zusters van Liefde uit Schijndel begonnen in Eersel hun 24ste afdeling. Omdat de Kort in zijn testament een bedrag had gereserveerd voor verpleging van bejaarden werd op 20 februari 1903 het gasthuis geopend. Omdat er weinig aanbod was werden de kamers gebruikt om tuberculose patiënten op te nemen. Bestaansrecht als volwaardig sanatorium was er echter niet. Op verzoek van Dr. Van Moorsel uit Den Bosch werd in 1908 begonnen met opvang van kinderen met een zwakke gezondheid. Deze functie van vacantie-koloniehuis werd overgenomen van het Sint Barbaraklooster I Wijbosch. Het advies wat de zusters in Eersel kregen van hun collega's van het St. Barbara was: Het beste voor de kinderen is ze te laten slapen op een bed van zeegras in eenvoudige ijzeren ledíkanten die naast elkaar staan op een slaapzaal.
Veel kinderen bleken in die periode, tussen de twee wereldoorlogen in, niet gezond te zijn. Dit lag vaak aan de leefomgeving, slechte huisvesting maar ook armoede die zich uitte in ondervoeding. Zo was er veel vraag naar een gezonde omgeving waar onder medische begeleiding de kinderen kans kregen om aan te kunnen sterken.

Wisseldag

De kinderen die in aanmerking kwamen verbleven zes weken in Eersel. Op woensdag was het wisseldag. 's Morgens vroeg vertrok de aanwezige groep en tegelijkertijd werden in Eindhoven bij de treinen en bussen nieuwe kinderen opgehaald. Bij aankomst werden de kinderen gedoucht en op hoofdluis gecontroleerd. De tweede dag was de controle van de arts en het wegen en meten. Dat laatste gebeurde ook weer na zes weken. De gewichtstoename was erg belangrijk.

De dagindeling.

Opstaan 06.30 (aankleden en wassen), 07.45 tijd voor de kindermis, 08.30 ontbijt met als vast onderdeel een bord pap (belangrijk voor gewichtstoename) Na het ontbijt gingen de groepen wandelen of spelen in de bossen. Om 11.30 werd er gezamenlijk warm gegeten. Na het eten mochten de kinderen weer spelen op de speelplaats. Van 12.30 tot 13.45 middagrust. Om 13.45 een beker melk en een sneetje brood. Rond 14.00 werd de post uitgedeeld. Voor veel kinderen was zes weken van huis een erg lange periode. Voor kinderen uit arme verpauperde wijken was het echter vaak een echte vakantie. Om 14.30 wandelen. De kinderen speelden veel in de bossen maar ook op de speelwei waar draaimolens stonden en waar ook een voetbalveld was. Er was zelfs een klein zwembad waarin pootje gebaad kon worden. Rond 17.00 waren de groepen weer terug waarna ze zich weer konden wassen. (Douchen alleen mogelijk op maandag- en vrijdagmorgen. 17.30 het rozenhoedje, wat gezamenlijk gebeden werd in de kapel. Voor veel kinderen was dat niet zo eenvoudig. Een rozenkrans (of rozenhoedje) bestaat uit vijf tientjes en zes onze vaders. Elk tientje bestaat uit tien weesgegroeten. Na het avondeten (weer een bord pap en belegd brood) gingen de kinderen tot 19.00 buiten spelen. Bij regen of koud weer naar de speelzaal voor spelletjes of lezen. 19.00 bedtijd voor de jongsten.

In de zes weken dat de kinderen hier verbleven probeerden de zusters altijd een feestje te organiseren. Enkele hoogtepunten waren: voordragen van toneelstukjes, verkleedpartijen en voetballen voor de jongens.

Het einde van de gezondheidskolonie.

Na W.O. 2 was er nog even een hoogtepunt, echter de aanvragen voor een verblijf werden steeds minder met als gevolg dat de financiële basis weg viel. In 1956 kwam er een tehuis voor zwakzinnige kinderen.

Naar schatting hebben 40.000 kinderen (uit heel Nederland) van 1925 tot 1956 zes weken in Eersel doorgebracht.

Het jaarverslag van 1950 (totale balans van fl. 363.201, 94 )vermeldt o.a. dat er 10 jongens en 10 meisjes uit Schijndel zijn geweest (15 kinderen uit Boxtel, 2 meisjes uit Berlicum, 1 jongen uit Gemonde, 3 kinderen uit St-Oedenrode, 1 meisje uit Veghel)