Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Gerlacus van den Elsen (1853 - 1925)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Gerlacus van den Elsen
Gerlacus Godefridus van den Elsen (1853-1925) 01.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Gerlacus van den Elsen
Geboorteplaats Gemert
Geboortedatum 13 april 1853
Overl.plaats Heeswijk
Overl.datum 20 april 1925
Beroep(en) pater
Bidprentje Gerlacus Godefridus van den Elsen (1853-1925) 02.jpg

Gerlacus van den Elsen

Gerlacus van den Elsen, O. Praem. (Gemert 13 april 1853 – 20 april 1925 Heeswijk) was een Nederlandse pater van de Abdij van Berne te Heeswijk en is de geschiedenis ingegaan als de “Boerenapostel”.
De Boerenapostel heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het Oost-Brabantse platteland in de tweede helft van de negentiende eeuw.
Van den Elsen zette zich bijzonder in voor de belangen van de noodlijdende boeren. De Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB), het huidige ZLTO, heeft zijn bestaan onder andere aan Van den Elsen te danken. Van den Elsen was de organisatorische en ideologische basis waarop de Boerenbond is ontstaan.
Ook de Rabobank ontstond dankzij de inspanningen van Van den Elsen; hij was de oprichter van de Boerenleenbank, die later is opgegaan in de Rabobank.
Het geboortehuis van Gerlacus van den Elsen bevindt zich in het Gemertse buurtschap Pandelaar. Hier is een herinneringssteen aangebracht. Bovendien is hier het Boerenbondsmuseum opgericht dat de landbouwpraktijk uit omstreeks 1900 tot leven brengt.
De gemeente Schijndel heeft bij de vaststelling van de straatnaam “Pater van de Elsenstraat” (raadsbesluit 8 januari 1954) de letter “n” van “den” vergeten.