Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Gerardus Petrus Maria Kuis (1938 - 2007)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerardus Petrus Maria Kuis
Gerard Kuis.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Gerardus Petrus Maria Kuis
Roepnaam Gerard
Geboorteplaats Vlijmen
Geboortedatum 16 april 1938
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 8 mei 2007
Partner(s) Adriana Johanna (Sjan) Bolwerk
Beroep(en) raadslid

wethouder

Bidprentje Gerardus Petrus Maria Kuis (1938 - 2007).

Gerardus Petrus Maria (Gerard) Kuis[bewerken | brontekst bewerken]

Gerardus Petrus Maria (Gerard) Kuis werd geboren op 16 april 1938 in Vlijmen, zoon van Johannes Kuis geboren in Vlijmen (1912 - 1995) van beroep winkelbediende en Maria Rombout geboren in Berlicum (1913 - 2015). Gerard, van beroep gemeenteraadslid/ wethouder, overleed op 8 mei 2007 in Schijndel aan de gevolgen van kanker.

Gerardus Petrus Maria Kuis trouwde op 1 mei 1963 in Schijndel met Adriana Johanna Bolwerk.

Adriana Johanna (Sjan) Bolwerk werd geboren op 20 mei 1941 in Schijndel, overleed op 10 september 2021 in Schijndel.

Kinderen uit het huwelijk van Gerard en Sjan:

  1. Johannes Petrus (Jan) getrouwd met Maria Geertruida Johanna (Mariska) Jansen.
  2. Ilse Theodora Maria Jozina Elisabeth getrouwd met Twan.

Koninklijke Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

Een lijst met functies en nevenfuncties die eindeloos lijkt. Het typeert Gerard Kuis, een man die zich sterk betrokken voelde bij alles wat er om hem heen gebeurde en met name bij diegenen die het moeilijk hebben in de maatschappij.
Zowel de VOGG, de vereniging voor ouders met een gehandicapt kind, als de Vincentiusvereniging (2002 - 2007) deden dan ook niet vergeefs een beroep op hem.
Daarnaast was Gerard Kuis een man die niet minder dan 28 jaar raadslid voor Algemeen Belang Schijndel was, waarvan tien jaar wethouder. Toen hij op 12 februari 2002 definitief afscheid nam van de gemeenteraad, na een laatste jaar als wethouder op persoonlijke titel, kon burgemeester Opsteegh hem onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau, een onderscheiding die door hem met trots werd gedragen.
Maar hij was meer dan voorzitter en politicus. Hij schreef bijvoorbeeld een boeiend boekje over Schijndel in de oorlogsjaren, "Schijndel 40-44", was ambtenaar van de burgerlijke stand en lid/voorzitter van het Oranjecomité. Als bewoner van de Boschweg zette hij zich ook in voor de parochie van Onze Lieve Vrouw van den Rozenkrans. Verder genoot hij van carnaval. Hij was ooit Prins Carnaval buiten Schijndel, enkele jaren geleden nog carnavalsburgemeester van Skorsbos en werd hij onderscheiden als Hopplukker. Daarbij was hij voorzitter van de oudervereniging van de Crazy Pinternationals, de enige carnavalsclub met een dergelijke vereniging. Hij stond ook aan de wieg van een product dat Schijndel opnieuw op de kaart heeft gezet: het bier van Sint Servattumus. Op 18 juli 1997 mocht hij het eerste brouwsel van Servattumus in ontvangst nemen. Een ander opmerkelijk initiatief van hem was het "Borelingenbos" aan het fietspad tussen Steeg en Wijboschbroek, beplant met bomen die de naam dragen van de kinderen die in het jaar 2000 in Schijndel werden geboren. Verder was hij in 2006 betrokken bij de oprichting van de Voedselbank in Schijndel.