Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Gebr. Eijmberts

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Schijndelse aannemer.Gebr. Eijmberts

Onder de bekwame leiding van Marinus van Schaik, ontving Harry Eijmberts in het jaar 1924 zijn eerste praktische opleiding in het timmermansvak. In de werkplaats van deze leerde hij grondig zijn vak.
In 1926 was hij in dienst bij aannemer Adr. de Wit en werkte hij aan de bouw van een vakantiekolonie, welke door die aannemer was aangenomen.

Een jaar later werkte hij bij het Werfbedrijf “De Molenheide” van het Spoorwegbouwbedrijf te Schijndel.
Hij behoorde tot het personeel van het bedrijf, hetwelk in die tijd een grote garage voor van Gend en Loos te ’s-Hertogenbosch bouwde.
De broer, Marinus Eijmberts, was uitvoerder van dit werk hetwelk meer dan een vol jaar duurde. Ook Harry Eijmberts had intussen de vaktekenschool onder directeurschap van architect C.J. Chris van Liempd te Schijndel doorlopen. In dit verband moge vermeld worden dat Marinus Eijmberts. bij beëindiging van het cursusjaar 1921/1922 (IIIe klas) van die tekenschool, de eerste prijs verwierf, bestaande uit een lijvig boekwerk, de bouwkunde betreffende.
Deze gebroeders Eijmberts bouwden in 1929 een dubbel woonhuis aan de Toon Bolsiusstraat.
In een compagnonschap met H. van Geffen bouwden zij in 1930 de Tarcicius kleuterschool aan de Boschweg, alsmede de ambtswoning van het hoofd van de jongensschool van die parochie.
Het kapelletje in het processsiepark van het moederhuis der Zusters van Liefde bouwden zij omstreeks 1932.
Rond het jaar 1936 bouwden zij, onder architect B. Clement, een landhuis aan de Hoofdstraat.
Twee jaren werkten zij aan de verbouw van de draadnagelfabfriek te Beek en Donk, alsmede aan de bouw van een burgerwoonhuis aldaar.
Voor eigen rekening werden ook meerdere woningen gebouwd.
Terstond toen Schijndel, na een beschieting van zes weken, bevrijd werd, stonden de Gebr. Eijmberts klaar om hun bijdrage te leveren aan het noodherstel en het definitief herstel van de oorlogsschade.
Als nieuwbouw na de bevrijding kunnen worden genoemd: een woonhuis en een winkel-woonhuis aan de Sint Servatiusstraat.

Onze gedachten gaan nog terug naar de dag van 1 mei 1957, toen Marinus Eijmberts, die vanaf 1951 tot zijn overlijden de functie van afdelingspenningmeester vervulde, aan dit bedrijf ontviel.